rekordy-nabu-antykoruptsiinyi-efekt-chy-kraplia-v-mori

Рекорди НАБУ: антикорупційний ефект чи крапля в морі?

 • 103703 переглядiв

НАБУ відзвітувало про 3,7 млрд грн, зекономлених чи повернутих до бюджету за перше півріччя. Втім, на фоні масштабів корупції, ці досягнення здаються незначними. Існують сумніви щодо ефективності антикорупційних органів.

Антикорупційні органи відзвітували про 3,7 мільярда гривень, зекономлених чи повернутих до бюджету за перше півріччя 2024 року. Основну частину цієї суми, майже 3,4 мільярда, вдалося зекономити завдяки превентивним заходам під час закупівель для армії. Однак, на фоні масштабів корупції, ці досягнення здаються незначними, пише УНН

За шість місяців 2024 року сума відшкодувань у справах НАБУ і САП сягнула  лише 209,3 мільйона гривень. Попри рекорди, корупційні злочини продовжують процвітати, перевищуючи успіхи антикорупційних органів.

Станом на 30 червня 2024 року державі було відшкодовано понад 9,3 мільярда гривень завдяки НАБУ та САП. Однак, загальні витрати на утримання цих органів становлять приблизно 12-13 мільярдів гривень, що ставить під сумнів економічну ефективність їх існування.

Крім того, на ефективність роботи НАБУ і САП впливає значна  кількість виправдувальних вироків у їхніх справах, як у випадку з ексміністром Володимиром Омеляном, де обидві справи розвалилися у судах. Однак НАБУ не стало офіційно вибачатися перед ексміністром за незаконне кримінальне переслідування та псування ділової репутації

Існує також занепокоєння щодо порушень презумпції невинуватості з боку НАБУ, як у справах проти Миколи Сольського та нардепа Сергія Кузьміних.  

Харківська правозахисна група також критикувала НАБУ за заяви, що порушують презумпцію невинуватості. Справжньою причиною переслідування Сольського там вважають реформування ринку землі в Україні. 

Окрім того, Сольський сприяв ветеранам АТО в отриманні земельних ділянок, які інші зацікавлені особи могли "приберегти" для себе. Саме цей факт і збентежив НАБУ, яке стало на бік  скандальної  Національної аграрної академії замість військовослужбовців. 

Подібні політичні переслідування і критично низька довіра українців до антикорупційних органів є серйозними сигналами напередодні першого міжнародного аудиту НАБУ, який за словами керівництва бюро має от-от розпочатися.  

Разом з тим, ідея створення власної експертної установи при НАБУ, запропонована Семеном Кривоносом, викликає серйозні побоювання, враховуючи неодноразові випадки маніпулювання експертизами, що може призвести до заангажованих переслідувань і трансформації в радянське НКВС. 

Саме підтасовування експертиз детективами НАБУ зазвичай є юридичним підґрунтям для виправдальних вироків ВАКС.  Як зокрема, було у справі ексміністра Омеляна. І вірогідно буде у справі ексміністра Сольського, де детективи НАБУ вдалися до спроби приховати та анулювати експертизу, яку самі і призначили. Ймовірно, через те, що експертиза могла засвідчити невинуватість підозрюваних.

Популярні

Новини по темі

Рекорди НАБУ: антикорупційний ефект чи крапля в морі?

 • 103703 переглядiв