rada-skhvalyla-pidtrymku-knyharen-i-sertyfikaty-na-knyhy

Рада схвалила підтримку книгарень і сертифікати на книги

 • 20191 переглядiв

Верховна Рада України ухвалила закон, що передбачає підтримку книгарням, а також запроваджує видачу книжкових сертифікатів, повідомили у депутатському корпусі, пише УНН.

Деталі

"Рада ухвалила в цілому законопроєкт №11251 щодо діяльності Українського інституту книги та підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг. "За" - 299", - повідомив нардеп Гончаренко у Telegram.

З його слів, зокрема, в цьому законопроєкті гарантовані державні субсидії книгарням на відшкодування витрат на оренду.

"Тепер можна буде здавати належним чином завірені копії потрібних для субсидії документів. Також встановлені чіткі строки розгляду заяв – 10 днів, і 5 днів передбачено на оприлюднення результатів. Ми не тільки підтримаємо видавничу галузь, а й популяризуємо українську книжку", - розповіла одна з ініціаторок законопроєкту, нардеп Євгенія Кравчук.

"Видача сертифікатів на придбання книг та субсидії на оренду книгарням запрацюють. Всі ці речі вже забюджетовані, додаткових витрат з державної казни не буде", - пояснила Кравчук.

За її словами, з 2024 року книжкові сертифікати на суму 908 грн отримають 18-річні українці, а з припиненням воєнного стану – також один з батьків при народженні дитини.

"Скористатися цим правом можна буде протягом одного року і зробити це буде ще простіше – через "Дію", - зазначила парламентарка.

Доповнення

Як вказує нардепка, у суспільстві є запит на ці послуги. Зокрема частка людей, які читають щодня, збільшилася з 8% до 17% у період з 2020 до 2023 року. Також зросла популярність книг українською мовою – з 32% до 54%.

Популярні

ППО працює на Київщині через загрозу атаки БпЛА

 • 67731 переглядiв

У Києві оголошено повітряну тривогу

 • 88248 переглядiв

У Києві оголошено повітряну тривогу: працює ППО

 • 50203 переглядiв

Новини по темі

Рада схвалила підтримку книгарень і сертифікати на книги

 • 20191 переглядiв

У ЄС схвалили новий режим санкції проти рф - ЗМІ

 • 20154 переглядiв

Парламент створив ТСК щодо фортифікацій та дронів

 • 18406 переглядiв