pryvlasnyly-maizhe-pivmiliona-hryven-pereselentsiv-sudytymut-shakhraiv-iz-zaporizhzhia

Привласнили майже півмільйона гривень переселенців: судитимуть шахраїв із Запоріжжя

 • 17548 переглядiв

Судитимуть трьох шахраїв, які під виглядом виплати фінансової допомоги ВПО виманювали фінансові дані і виводили кошти з рахунків переселенців. Вони ошукали ВПО на майже 400 тис. грн. Наразі правоохоронці завершили досудове розслідування та направили обвинувальний акт до суду. Про це УНН повідомляє із посиланням на Департамент кіберполіції Нацполіції України. 

Деталі

Трьох членів шахрайського угруповання, які наживалися на внутрішньо переміщених особах, викрили у червні 2023 року. 

28-річний житель Запоріжжя створив фейковий Telegram-акаунт одного з українських банків. Він залучився "допомогою" ще двох знайомих жителів обласного центру: 43-річну жінку та 21-річного чоловіка. 

Під приводом надання фінансової допомоги нібито від держави та міжнародних організацій зловмисники виманювали у внутрішньо переміщених осіб персональні банківські дані та коди доступу з смс-повідомлень. Ці відомості фігуранти використовували для отримання доступу до інтернет-банкінгу потерпілих і привласнення заощаджень громадян

- йдеться у повідомленні.

 За понад рік злочинної діяльності зловмисники ошукали 63 особи, у тому числі волонтерів. Загальна сума збитків - майже 400 тис. грн.

Доповнення

Поліцейські провели 9 обшуків на території Запорізької області та вилучили ноутбуки, мобільні телефони, майже 50 сім-карток операторів мобільного зв’язку та банківські картки.

Організатору злочинної групи було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Його співучасників суд відправив під домашній арешт. 

Правоохоронці завершили досудове розслідування та направили до суду обвинувальний акт за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) та ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального Кодексу України. Обвинуваченим загрожує до 15 років позбавлення волі.

Шістьох шахраїв екстрадували до Чехії за схему на 5,5 млн грн: гроші переводили у криптовалюту і готівку для покупки елітних авто й нерухомості14.05.24, 12:00

Популярні

Новини по темі

В Україні запустили дві потужні глибинні свердловини газу

 • 18061 переглядiв