prykhovana-orenda-zemli-naan-novi-fakty-nedotsilnoho-upravlinnia-derzhavnymy-zemliamy

Прихована оренда землі НААН: нові факти недоцільного управління державними землями

 • 101318 переглядiв

Правоохоронці розслідують незаконну оренду земель НААН та продаж врожаю за заниженими цінами. Через цю схему держпідприємства недоотримали майже мільярд гривень, хоча НААН заперечує факт оренди.

Національна академія аграрних наук (НААН) управляє значними земельними ресурсами і декларує, що проводить на них виключно наукову роботу. Проте, низка судових спорів та кримінальних проваджень вказує на те, що насправді Академія може здавати у приховану оренду державні землі та заробляє на "сірих схемах", пише УНН.

Деталі

Зокрема, правоохоронці розслідували кримінальне провадження щодо незаконної здачі в оренду державних земель та продажу зібраної на них сільськогосподарської продукції за заниженими цінами.

За версією слідства, керівництво НААН, службові особи інститутів і державних підприємства, які підпорядковуються Академії, укладали фейкові договори з підконтрольними їм приватними підприємствами на нібито отримання послуг з обробітку земель. Однак, фактично вони приховано здавали земельні ділянки в оренду. При цьому, всі розрахунки з підконтрольними приватними компаніями за надані послуги здійснювалися виключно за готівку.

Окрім того, більшість приватних підприємств, які надавали послуги з обробітку земель, також потім купували отриманий врожай за заниженою вартістю. Як вказано в ухвалі суду, це свідчить про цілеспрямовану підміну договору оренди поняттям договорів надання послуг з обробітку земель та договорів поставки врожаю.

Згідно з висновком експертизи, яку проводили в рамках розслідування кримінального провадження, через вказану протиправну схему державні підприємства недоотримали майже мільярд гривень.

У цьому кримінальному провадженні фігурують вже "відомі" держпідприємства "Іскра" і "Надія", які за сприяння НАБУ намагаються відібрати земельні ділянки у більш ніж тисячі АТОвців.

Цікаво, що самі посадовці НААН намагалися переконати, що жоден гектар землі не передавався в оренду. Проте інформація правоохоронців може свідчити про те, що це не так.

Правоохоронці зафіксували самозахоплення землі та незаконний продаж врожаю: у справах фігурують держпідприємства НААН18.07.24, 09:51

Контекст

Вищевказані держпідприємства "Іскра" та "Надія" також є ініціаторами справи проти ексміністра агрополітики Миколи Сольського. Разом з НАБУ вони звинувачують його у сприянні АТОвцям приватизувати земельні ділянки, які вважали своїми. Проте Верховний суд постановив, що ці земельні ніколи не належали цим держпідприємствам. Для встановлення істини НАБУ та САП планує допит півтори тисячі людей, хоча розумні терміни слідства вже вичерпані. АТОвці своєю чергою називають дії НАБУ обурливими та вважають, що процедура приватизації була законною, а таке право їм надала держава за захист територій.

Варто зауважити, що детективи НАБУ, які виступають у справі Сольського на стороні НААН і проти передачі землі учасникам АТО, намагалися приховати експертизу із землеустрою. Цю експертизу вони замовили самі, але вже на етапі її готовності вирішили відмовитися від неї. Що з великою вірогідністю може говорити про те, що експертиза могла свідчити про невинуватість ексміністра.

Популярні

Новини по темі

Латвія передасть Україні нову партію медичної допомоги

 • 28349 переглядiв