ukenru
premyer-polschi-rozkritikuvav-merkel-za-peregovori-z-lukashenkom

Прем'єр Польщі розкритикував Меркель за переговори з Лукашенком

 • 20384 переглядiв

КИЇВ. 27 листопада. УНН. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в інтерв'ю агентству dpa розкритикував в.о. канцлера Німеччини Ангелу Меркель за розмову з білоруським правителем Олександром Лукашенком на тлі зростаючої кризи з мігрантами на кордоні з Європою, який, на думку багатьох, був організований Мінськом, пише УНН.

ЄС звинувачує Лукашенка в скупченні мігрантів біля своїх зовнішніх кордонів в останні тижні, при цьому Польща і Литва входять до переліку найбільш постраждалих країн. Меркель двічі розмовляла з Лукашенком, намагаючись вирішити кризу.

У бесіді з dpa Моравецький сказав, що вітає той факт, що Європейський Союз бере участь у пошуках дипломатичного вирішення кризи, але критично налаштований щодо Меркель.

Цитата:

"Коли канцлер Меркель подзвонила пану Лукашенку, вона сприяла легітимації його режиму, у той час як боротьба за вільну Білорусь триває вже 15 місяців", - сказав він.

"Лукашенко також зловжив своєю розмовою з Ангелою Меркель. Він зробив вигляд, що Меркель погодилася перевезти 2000 іммігрантів по коридору до Німеччини та інших європейських країн. І це не так", - сказав Моравецький.

Доповнення

Меркель у середині листопада двічі дзвонила Лукашенку, за що піддалася критиці як в Німеччині, так і за її межами. Офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт обґрунтував необхідність контактів з Лукашенком катастрофічним становищем тисяч мігрантів на білорусько-польському кордоні. При цьому Зайберт зазначив, що дії Меркель були узгоджені з Єврокомісією.

Контекст

Наприкінці травня білоруський правитель Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ більше не затримуватиме нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Європейського Союзу.

Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС. 

У межах боротьби з потоком нелегальних мігрантів Польща почала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

8 листопада на польсько-білоруському кордоні загострилася ситуація. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами. 9 листопада Польща закрила в Кузниціі прикордонний перехід з Білоруссю через стрімкий наплив мігрантів.

У ніч на 10 листопада дві групи мігрантів увірвалися до Польщі з Білорусі, їх затримали. Нелегали і далі здійснюють регулярні спроби прориву.

Щоб уникнути напливу мігрантів з Білорусі, Україна вирішила посилити охорону державного кордону з країною-сусідом. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, найбільш уразливі ділянки українсько-білоруського кордону посилюють додатковими підрозділами Держприкордонслужби, Нацполіції та Нацгвардії. Йдеться про 8,5 тис. силовиків.

Українські Національні Новини

Новини Світу