ukenru
porazka-rosiyi-na-zmiyinomu-zmenshit-tisk-na-ukrayinske-uzberezhzhya-isw

Поразка росії на Зміїному зменшить тиск на українське узбережжя - ISW

 • 123449 переглядiв

КИЇВ. 1 липня. УНН. Поразка росії на острові Зміїний трохи зменшить тиск на українське узбережжя, адже на острові не буде російських систем ППО та протикорабельних ракет. Проте сам відступ не припинить морську блокаду, пише УНН з посиланням на останній звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Деталі

Російські окупанти відступили з острова Зміїний 30 червня після ракетно-артилерійського удару України, що певною мірою пом'якшить тиск біля українського узбережжя. Однак, зазначають аналітики, відступ не припинить морську блокаду, оскільки війська рф мають доступ до наземних протикорабельних систем у Криму та на заході Херсонської області, які все ще можуть націлювати на українські вантажі. Окрім того, окупанти можуть використовувати для атаки решту кораблів російського чорноморського флоту, йдеться у звіті.

Російські "військові блогери", пише ISW, переважно захищали рішення росії вивести війська та техніку з острова, стверджуючи, що російські сили надають пріоритет "звільненню Донбасу". Деякі з них зазначали, що російські сили не мають достатньо можливостей, щоб знищити українські берегові війська. Інші ж стверджували, що росіяни будуть більш успішними у завдаванні удару по українцях, коли намагатимуться розгорнути власні війська на острові.

Дотримуючись кремлівської пропаганди, блогери не визнали ролі українських ударів по Зміїному в тому, щоб змусити російські сили відступити, зазначають експерти ISW.

Раніше

30 червня оперативне командування "Південь" повідомило, що вночі російські окупанти поспіхом евакуювали залишки своїх сил зі Зміїного і, ймовірно, покинули острів. Пізніше інформацію про виведення військ рф зі Зміїного підтвердили у міноборони росії, назвавши це "кроком доброї волі".

Залишаючи острів, окупанти знищували військову техніку, документацію та майно.

Українські Національні Новини

Суспільство