pidtrimka-partneriv-dopomozhe-ukrayini-proyti-priydeshnyu-zimu-galuschenko

Підтримка партнерів допоможе Україні пройти прийдешню зиму - Галущенко

 • 178858 переглядiв

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. Допомога міжнародних партнерів мала велике значення під час складного попереднього опалювального сезону в України та може стати такою ж вагомою під час прийдешньої зими. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко під час зустрічі з послами країн G7+, повідомляє УНН з посиланням на заяву Міністерства енергетики.

Деталі 

Очільник Міненерго подякував партнерам за допомогу, яка продовжує надходити українському енергетичному сектору і підкреслив її особливе значення напередодні зими.

«На нас чекає чергове випробування, але ми винесли багато уроків з минулого року і знаємо, як утримувати систему. Ми продовжуємо безпрецедентну ремонтну кампанію на об’єктах, які зазнали російських атак, децентралізуємо генерацію та додаємо до системи нові потужності. Важливе значення для балансування системи у разі масованих атак може мати також збільшення обсягів імпорту електроенергії з європейських країн», - зазначив він.

Герман Галущенко розповів про поточну ситуацію в енергосекторі, пошкодження, стан та обсяги відновлення, масштаби допомоги та плани з децентралізації та нарощування потужностей генерації. Окрему увагу він приділив питанням комунікації з міжнародними партнерами та механізмам, через які можна отримати актуальну інформацію про потреби українського енергосектору.

Надзвичайний і повноважний посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі під час зустрічі закликав міжнародних партнерів до ще більшої координації взаємодії і злагодженої допомоги українському енергосектору. Він нагадав, що японська сторона нещодавно передала українським енергетикам два потужні трансформатори, і зазначив, що найближчим часом очікується надходження ще декількох трансформаторів і газових турбін.

Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова звернулась до учасників зустрічі, запевнивши, що Європейський Союз буде продовжувати підтримку української енергетики. Вона нагадала про створення кількох логістичних центрів, які допомагають доставляти в Україну енергетичне обладнання від партнерів. Також посол ЄС зазначила, що Єврокомісія зробить до Фонду енергетичної підтримки України черговий внесок у розмірі 50 млн євро, що дозволить закупити необхідне устаткування і посилити стійкість української енергосистеми. 

«Підтримка ваших країн дає нам силу і відчуття солідарності, впевненість у нашій перемозі у наступній битві з ворогом. Минулого року завдяки цій підтримці та зусиллям наших військових та енергетиків виграли битву. Впевнений: переможемо і цього разу», - резюмував Герман Галущенко.

Доповнення 

У зустрічі взяли участь повноважні посли в Україні: Японії - Мацуда Кунінорі, Німеччини - Мартін Єґер, Франції - Гаель Весьєр, Канади - Наталка Цмоць, Іспанії - Рікардо Лопес-Аранда Хагу, Швеції – Мартін Оберг; посол ЄС в Україні Катаріна Матернова, а також тимчасово повірені у справах Великої Британії - Ніколас Гаррокс, Італії - Франческо Пеше, США - Роберт Нідем, Данії - Ніколай Свеннсон, Австрії - Зігрід Герцбкрг, в.о. повіреного у справах Швейцарії Петер Хафнер, директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Артур Лорковський та представники USAID.

Нагадаємо

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що енергосистема України знаходиться під комплексним захистом і станом на сьогодні магістральна мережа готова передавати зимові обсяги навантаження на українську енергосистему. Проте за його словами, що без імпорту електроенергії цей опалювальний сезон буде "складно пройти".

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Окупанти обстріляли Сумщину 24 рази: поранено цивільного

     • 177907 переглядiв