perehovory-shchodo-formuly-myru-dyplomaty-hlobalnoho-pivdnia-zaklykaly-ukrainu-zvazhaty-na-zanepokoiennia-rosii

Переговори щодо формули миру: дипломати Глобального Півдня закликали Україну зважати на "занепокоєння росії"

 • 63955 переглядiв

Деякі представники країн Глобального Півдня запропонували Україні врахувати занепокоєння росії у мирних переговорах.

Під час четвертого раунду переговорів щодо формули миру, частина посадовців з Глобального Півдня закликала Київ дослухатись до занепокоєння росії. Про це на умовах анонімності журналістам "Радіо Свобода" розповіли посадовці ЄС, передає УНН.

Деталі 

Хоча партнери з Глобального Півдня загалом висловили співчуття долі українців і їхнім стражданням, деякі підкреслили необхідність зважати на занепокоєння Росії

- йдеться у повідомленні.

Втім, чиновники не стали зазначати хто саме з учасників зустрічі пропонував враховувати позицію рф.

Зазначається, що у відповідь українська сторона, як повідомили неназвані посадовці ЄС, наводила приклади минулого діалогу і міжнародних угод із Росією, які вона порушувала.

Китай має бути присутнім за столом переговорів щодо "формули миру" – Єрмак15.01.24, 02:35

Натомість учасники, що представляли Африку, підкреслили "важливість надісланого Україною повідомлення про те, що хулігани не завжди перемагають, і ширшу нестабільність, яку дії росії вносять, наприклад, у Сахель і прилеглі регіони".

Доповнення

Разом з тим західні партнери України висловили однозначну підтримку її мирного плану й закликали представників Глобального Півдня "чітко пояснити Росії важливість дотримання статуту ООН і його основних принципів в інтересах глобальної безпеки".

Також Євросоюз підтвердив свою підтримку принципів мирного плану президента Володимира Зеленського "з упевненістю, що наступна Європейська рада ухвалить необхідне рішення щодо пакету економічної підтримки України в розмірі 50 мільярдів євро".

Що стосується продовольчої безпеки, лінії солідарності ЄС наразі дозволили передати близько 60 мільйонів тонн зерна і продуктів, а нещодавній морський коридор після того, як Україна відновила контроль над своїми територіальними водами, дозволив експортувати 9 мільйонів тонн продуктів харчування

- резюмували неназвані посадовці.

Нагадаємо

Вчора, 14 січня, в Давосі відбулась четверта зустріч радників з нацбезпеки щодо української Формули миру. Учасники говорили зокрема про узгодження формату проведення Глобального саміту миру.

Володимир Омельченко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У Києві через ДТП на мосту Патона ускладнено рух

     • 82887 переглядiв

    Катар призупиняє постачання газу через Червоне море

     • 36787 переглядiв