ukenru
ombudsmen-zvernulas-do-fsb-rf-schodo-zatrimanikh-ukrayinskikh-moryakiv

Омбудсмен звернулась до ФСБ РФ щодо затриманих українських моряків

 • 9349 переглядiв

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до ФСБ щодо звільнення затриманих в анексованому Криму українських моряків судна "ЯМК-0041". Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, опублікувавши копію звернення, передає УНН.

"Звертаюся до ФСБ щодо членів екіпажу судна "ЯМК-0041". Українців Сергія Калиниченка, Олега Блока та Руслана Скрипника продовжують незаконно утримувати на території анексованого Криму. А все через те, що правоохоронці агресора безпричинно відібрали у них паспорти для виїзду за кордон", - заявила омбудсмен.

За її словами, після майже шести місяців перебування українців в Криму, моряки та їх сім’ї фізично і морально виснажені.

"Стан здоров’я Сергія Калиниченка значно погіршився. Він страждає на долонний фіброматоз, який потребує кваліфікованого лікування", - зазначила Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє моряків судна "Норд" уже в Москві, а решта - у посольстві РФ

Вона також розповіла, що українець Блок, який до затримання опікувався 83-річною матір’ю, яка зараз перебуває практично у безпорадному стані без сина, а двоє дітей Скрипника вже майже півроку перебувають без батька, родина не має коштів для їх утримання і навчання.

"Ще 11 вересня з ФСБ мені повідомили, що заходи процесуального примусу до цих трьох осіб не застосовувалися. На минулому тижні Радник Президента РФ на мій запит відповів, що закордонні паспорти у екіпажа судна ніхто не забирав та свобода їх пересування не обмежувалася. Але покинути територію Криму вони досі не можуть", - зазначила Уповноважена з прав людини.

Водночас, Денісова розповіла, що минулого тижня все ж вдалося повернути на підконтрольну Україні територію ще одного члена екіпажу Геннадія Отичка.

"Тож можливе повернення і інших. Олександр Бортніков, якому я направила лист, має цьому посприяти", - додала вона.

Нагадаємо, українське судно “ЯМК-0041” було затримано 4 травня біля західного узбережжя окупованого Криму за нібито незаконний промисел риби. На нього накладено арешт, а щодо капітана, громадянина України Віктора Новицького, за фактом незаконного видобутку морських біоресурсів в “виключній економічній зоні Росії” (на думку РФ) порушено кримінальну справу.

Українські Національні Новини

Політика