ohp-pro-znushchannia-z-ukrainskykh-viiskovopolonenykh-na-video-minimum-dva-voiennykh-zlochyny

Офіс Генпрокурора про знущання з українських військовополонених: на відео мінімум два воєнних злочини

 • 19853 переглядiв

За даними Офісу Генпрокурора, на відео зафіксовано щонайменше два військові злочини, пов'язані з жорстоким поводженням з українськими військовополоненими на Харківському напрямку.

На відео зі знущанням з українських військовополонених на Харківському напрямку мінімум два воєнних злочини. Про це повідомив керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов в ефірі Радіо Свободи, передає кореспондент УНН.

Наразі встановлюються всі обставини і висока ймовірність, що такий факт мав місце, тому що це непоодинокі випадки. Це поширена практика ставлення російських військовослужбовців, їх командування до військовополонених, що демонструє свідому зневагу до міжнародного гуманітарного права

- сказав Бєлоусов.

Він зазначив, що на відео зі знущанням з військовополонених мінімум два воєнних злочини.

З того відео, яке ми бачили, ми можемо встановити мінімум два воєнних злочини, передбачені, в тому числі Римським статутом. В даному випадку йдеться про жорстоке поводження із військовополоненими. Як тільки військовополонений потрапляє під контроль супротивника, з цього моменту повна заборона на застосування будь-якої сили, насильства до цих людей

- розповів Бєлоусов.

За його словами, наразі встановлюються всі особи, обличчя яких є на відео, та місце вчинення можливого злочину.

"У таких випадках зазвичай складно ідентифікувати військовослужбовців, адже вони маскуються. Ці ж настільки нахабно себе поводять, що, я думаю, це дуже спростить нам роботу", - заявив Бєлоусов.

Доповнення

Прокуратура розпочала провадження за фактом жорстокого поводження з українськими військовополоненими на Харківському напрямку після опублікованого в соцмережах відео зі знущаннями з українських бійців.

Уповноважений ВР з прав людини звернувся з офіційними листами до МКЧХ та ООН, аби вони задокументували факти знущання військових рф з українських полонених на Харківському напрямку.

Анна Мурашко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Boeing і NASA запланували дебютний політ Starliner на 5 червня

     • 19976 переглядiв

    Японію сколихнули два землетруси, пошкоджена електростанція

     • 19319 переглядiв

    Шольц: "Ми захищатимемо кожен квадратний дюйм території НАТО"

     • 18614 переглядiв

    Експорт українським морським коридором сягнув 50 млн тонн

     • 16314 переглядiв