ochilnyk-mahate-zaiavyv-shcho-zaborona-dostupu-ukrainskoho-personalu-na-zaes-ne-zahrozhuie-bezpetsi

Очільник МАГАТЕ заявив, що заборона доступу українського персоналу на ЗАЕС не загрожує безпеці

 • 26856 переглядiв

Глава МАГАТЕ заявив, що заборона доступу українського персоналу на захоплену росією Запорізьку атомну електростанцію не становить прямої загрози безпеці.

Керівник Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що обмеження доступу українського персоналу до захопленої росією Запорізької атомної електростанції не створює прямої загрози безпеці. Про це повідомляє Reuters, пише УНН.

Ситуація не є стійкою у довготривалій перспективі. Водночас у нинішніх умовах, коли станція зупинена, персонал, який там перебуває, може виконувати свою роботу,

- сказав Гроссі.

Деталі

На запитання, чи були якісь проблеми з безпекою, пов'язані з персоналом, якому заборонили доступ на станцію, він відповів: "Не прямо".

Хоча деякі українські працівники наразі працюють разом із росіянами для експлуатації електростанції, деяким українцям було заборонено доступ на станцію через відмову підписувати нові російські контракти.

Гроссі оцінив кількість таких працівників приблизно в 100 осіб. Міністр енергетики України Герман Галущенко назвав це "черговою російською брехнею" і заявив, що реальна цифра становить 380 осіб, додавши, що нестача персоналу означає рух "до ядерної аварії".

Це питання дещо суб'єктивне,

- зауважив Гроссі, пояснюючи розбіжність у цифрах.

Минулого тижня Рада керуючих МАГАТЕ проголосувала за вимогу до росії вийти з електростанції та повернути її під контроль української влади.

Нагадаємо

У середу, 6 березня, Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зустрівся з президентом рф володимиром путіним у сочі, щоб обговорити ситуацію на окупованій росією Запорізькій атомній електростанції та інші глобальні виклики у сфері нерозповсюдження.

Популярні

Новини по темі