novyi-premier-ministr-estonii-vprovadyt-polityku-ekonomii-v-kraini-bloomberg

Новий прем’єр міністр Естонії впровадить політику економії в країні – Bloomberg

 • 17953 переглядiв

Новий прем'єр Естонії Крістен Міхал оголосив про підвищення податків та скорочення витрат для зміцнення безпеки країни. Уряд планує виділити 1,1 млрд євро на оборонні проекти та збільшити військові витрати на 4 млрд євро за 5 років.

Прем'єр-міністр Крістен Міхал заявив, що жителям Естонії доведеться пристосуватися до зростання податків та скорочення державних витрат. Це необхідно для того, аби країна могла ефективніше захистити себе від потенційних загроз з боку росії. Про це пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Деталі

Повномасштабне вторгнення росії в Україну спонукало деяких сусідів росії збільшувати військові витрати для протидії москві. Уряд Естонії, який стикається з найтривалішою рецесією в Європі, ввів податок на оборону та провів найбільші скорочення бюджету з часів світової фінансової кризи.

Ці заходи призвели до того, що Естонія, з населенням у 1,3 мільйона осіб, стала однією з країн НАТО з найбільшими витратами на оборону відносно економічного виробництва серед 32 членів альянсу.

Комусь не подобаються скорочення, комусь не подобаються податки — це все дуже логічно. Було б чудово, якби був інший шлях, але нам потрібно більше боєприпасів, і ці рішення потрібно ухвалювати

- сказав Міхал.

Новий уряд Естонії склав амбітний перелік проектів, які потребують фінансування, включаючи виділення 1,1 мільярда євро (1,2 мільярда доларів) на придбання боєприпасів, будівництво фортифікаційних споруд та розгортання "стіни дронів" вздовж кордону з росією. Крістен Міхал, який сам є офіцером запасу в оборонних силах Естонії, керує цими ініціативами.

Міністерство оборони переоцінило, що нам потрібно вражати цілі, які знаходяться далі і з більшою точністю. Ми вкладемо додаткові 4 мільярди євро в оборонні витрати протягом п'яти років

- розповів новий прем’єр-міністр.

Підвищення податків включатиме підвищення на 2% податку на прибуток, корпоративного податку та податку на додану вартість, а також акцизних зборів.

Я не кажу, що це добре для економіки — податок на прибуток, безумовно, зашкодить бізнесу, але це не кінець світу. Податок на додану вартість структурно нешкідливий для економіки, хоча й додає напруги внутрішньому споживанню

- додав Міхал.

Нагадаємо

Новий уряд Естонії продовжить всебічно підтримувати Україну, зокрема на шляху до вступу в ЄС і НАТО. Про це йшлося під час онлайн-розмови прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з новопризначеним прем’єр-міністром Естонії Крістеном Міхалом.

Президент Естонії закликає збільшити витрати на оборону НАТО до 2,5-3% ВВП08.07.24, 02:52

Популярні

Новини по темі