nazk-utrymuietsia-vid-perevirky-sumnivnykh-ekspertyz-pryznachenykh-nabu-v-ramkakh-huchnykh-sprav-posadovtsiv

НАЗК утримується від перевірки сумнівних експертиз, призначених НАБУ в рамках гучних справ посадовців

 • 109914 переглядiв

НАЗК виявило конфлікт інтересів, коли детективи НАБУ замовляли судові експертизи у компаній, пов'язаних зі своїми колегами, але не проводили перевірок у цих справах, що уможливлювало потенційні маніпуляції з експертизами та виправдання високопосадовців.

НАЗК фіксує конфлікт інтересів під час призначення експертиз у кримінальних провадженнях детективів НАБУ проти високопосадовців, але від перевірки їх утримується. Про це свідчить відповідь агентства з питань запобігання корупції на запит УНН.

Деталі

У запиті йшлося про те, чи проводить НАЗК перевірку, у кого детективи НАБУ замовляють судові експертизи. Зокрема, чи проводилась перевірка щодо старшого детектива НАБУ Віктора Яреми, який замовив експертизи у фірми, яка оформлена на доньку його колишньої колеги з Рівненської обласної прокуратури. Конфлікт інтересів щодо цього випадку був виявлений самим НАЗК, однак перевірка так і не була проведена.

У відповідь на ваш запит щодо перевірки призначених детективами Національного антикорупційного бюро України судових експертиз в рамках проведення досудового розслідування повідомляємо, що станом на дату надання відповіді такі перевірки Національним агентством з питань запобігання корупції не проводились,

- йдеться у відповіді на запит.

Між тим, саме маніпуляції детективів з експертизами призводять по виправдувальних вироків їх підслідних.

Так було у закритих справах "Роттердам+" та вже виправданого ексміністра Володимира Омеляна. Як заявляла адвокат Ірина Одинець, НАБУ програло у суді, бо протягом розслідування детективи у вказаних справах "малювали" судові експертизи у дружніх приватних конторах, а потім ними маніпулювали.

Так, схоже, буде й у справі ексміністра агрополітики Миколи Сольського, в рамках якої детективи НАБУ замовили експертизу, а коли зрозуміли, що вона ймовірно буде на користь Сольського - намагалися відмовитися від неї через суд, однак безуспішно.

Зважаючи на неодноразові факти таких маніпуляцій - ідея очільника НАБУ Семена Кривоноса створити для бюро свою експертну установу виглядає вкрай насторожуючою. В такому випадку "намальованих" експертиз може стати в рази більше, а відтак розслідування НАБУ можуть перетворитися у заангажовані переслідування на кшталт масового політичного терору радянського НКВС.

На цьому наголосили й іноземні експерти, які проводили аудит діяльності НАБУ. Аудитори вважають, що створення кримінальної установи при антикорупційному бюро не розв’яже питання об’єктивності експертиз у кримінальних провадженнях, які розслідують детективи.

Додамо

Напередодні стало відомо, що навіть керівництво в НАБУ намагається маніпулювати експертизами, щоб довести свою непричетність до скандалу. Так, першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву запрошували пройти поліграф в бюро, однак він вирішив пройти його в іншому місці.

Углава фігурує в одному зі службових розслідувань щодо ймовірного витоку інформації з НАБУ. Директор бюро відсторонив його від виконання обов’язків на час досудового розслідування.

Також нагадаємо, що бюджети НАБУ збільшуються щороку, але бюро не довіряє більшість українців.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі