nadannia-inozemtsiam-dobrovoltsiam-hromadianstva-ukrainy-rada-naiblyzhchym-chasom-mozhe-ukhvalyty-zakon

Надання іноземцям-добровольцям громадянства України: Рада найближчим часом може ухвалити закон

 • 32951 переглядiв

Верховна Рада готується ухвалити законопроєкт про надання громадянства України іноземцям, які служать у ЗСУ та інших силових структурах. Законопроєкт також передбачає спрощення процедури для членів їхніх сімей.

Днями Верховна Рада планує ухвалити у другому читанні законопроєкт щодо надання іноземцям, які служать у Збройних силах України, Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії України, громадянства України. Про це пише УНН із посиланням на проєкт порядку денного засідання ВР та картку законопроєкту №9585.

Деталі

Відповідно до законопроєкту, проживання на території України на законних підставах передбачається для іноземців, яким продовжено строк перебування на території України в установленому порядку, або мають посвідку на постійне чи тимчасове проживання на території України, або мають військовий квиток. Також іноземці зможуть отримати громадянство України, які проходять чи проходили службу за контрактом у ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії України.

Для цього необхідно буде подати декларацію про відмову від іноземного громадянства.

Згідно з законопроєктом, члени сім’ї іноземців, які уклали контракт про проходження служби у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України, матимуть право на отримання посвідки на тимчасове проживання.

Також передбачається надання дозволів на імміграцію або громадянства України для тих, у кого закінчився строк дії паспорта. Також це стосується іноземців та осіб без громадянства, які захищали Україну.

Планується надати право отримати посвідку на тимчасове проживання членам сімей людей, що уклали контракт у ЗСУ. Громадянам росії та білорусі, які в період з 24 лютого 2020 року набули громадянство України, мають підтвердити припинення попереднього громадянства після припинення воєнного стану.

Люди, які служать у ЗСУ й отримали громадянство України протягом двох років з припинення воєнного стану, мають скласти іспити зі знання Конституції України, історії та підтвердити знання мови.

Нагадаємо

В четвер, 15 серпня, Президент Володимир Зеленський закликав Верховну Раду зібратися невідкладно у найближчий час для розгляду оборонного законодавчого пакета, а саме питань щодо, зокрема, врегульовання трофейної зброї, громадянства іноземців, які воюють в українських легіонах та позбавлення зрадників держнагород.

В травні Рада підтримала вказаний законопроєкт у першому читанні.

Популярні

Новини по темі