mvf-pered-vydilenniam-kredytu-vymahaie-prozorosti-u-pryznachenni-ochilnyka-fondu-harantuvannia-vkladiv

МВФ перед виділенням кредиту вимагає прозорості у призначенні очільника Фонду гарантування вкладів

 • 49046 переглядiв

МВФ вимагає від України провести відкритий конкурс на посаду директора Фонду гарантування вкладів. Експерт вважає, що Україна виконає цю вимогу, оскільки не має інших варіантів для отримання фінансування.

В України немає інших варіантів, окрім як виконати всі вимоги для отримання фінансування від Міжнародного валютного фонду (МВФ). Серед них розробка процедури і призначення директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на відкритому конкурсі. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив економіст Олег Гетьман.

Контекст

У вересні в Україні розпочне роботу місія МВФ у контексті підготовки до пʼятого перегляду програми розширеного фінансування. Експертні обговорення фокусуватимуться на стані виконання Україною умов Меморандуму про економічну та фінансову політику. Планується, що в результаті успішного перегляду програми Україна отримає наступний транш від МВФ обсягом близько 1,1 млрд доларів.   Експерти вказують, що серед основних вимог міжнародного кредитора проведення відкритих і прозорих відборів на керівні посади в держорганах, зокрема у Фонді гарантування вкладів фізосіб. МВФ також вимагає, щоб до складу конкурсних комісій входили міжнародні спостерігачі. Зокрема, Україна і МВФ у Меморандумі про співпрацю зафіксували, що буде розроблена процедура і проведений відкритий конкурс на посаду директора-розпорядника ФГВФО навесні 2025 року.

"Так, безумовно…Зараз половина бюджету України – це зовнішнє фінансування і велика частина з цього – це МВФ. Тому держава змушена виконувати всі ці важливі речі, всі антикорупційні речі, норми, які мінімізують чорні схеми, те що не було зроблено десятиліттями – зараз робиться достатньо швидко. Тож ми думаємо, що все буде виконано. І транш ми отримаємо – у нас немає інших варіантів", - зазначив Гетьман, відповідаючи на запитання про те, чи встигне Україна виконати всі вимоги МВФ, зокрема й щодо розробки процедури конкурсного відбору на посаду директора-розпорядника ФГВФО.

Він додав, що для вчасного виконання вимог міжнародного кредитора є всі передумови, зокрема, вже напрацьовані нормативно-правові акти, тож потрібна тільки воля парламенту, щоб проголосувати все те, що передбачено меморандумом. 

Гетьман зазначив, що Україна в жовтні також повинна реформувати Державну митну службу на вимогу МВФ. 

Нагадаємо

Раніше стало відомо, що Адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб звільнила Світлану Рекрут з посади директора-розпорядника ФГВФО у звʼязку із закінченням строку її 5-річного контракту. Наразі обовʼязки директора-розпорядника виконує заступниця Рекрут Ольга Білай. За даними ЗМІ, адмінрада Фонду планує призначити нового керівника в закритому режимі. Серед претендентів - Білай і очільник Управління роботи з проблемними активами Нацбанку Павло Поляруш. 

Не виключено, що Білай може залишитись в.о. директора-розпорядника ФГВФО до проведення відкритого конкурсу на цю посаду, адже немає сенсу призначати керівника Фонду на кілька місяців.

Додамо

За даними ЗМІ, Поляруш неодноразово виїжджав за кордон після початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну. Зокрема, журналісти повідомили, що у листопаді 2022 року він отримав дозвіл на виїзд за межі країни від одіозного ексзаступника міністра оборони, який наразі є підозрюваним у корупційних злочинах. Дозвіл нібито був виданий Полярушу на виїзд за кордон на елітному автомобілі Lexus за гуманітарною допомогою. Водночас, на яких підставах Поляруш їздив за кордон з лютого по листопад 2022 року, поки не відомо.

Член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Микола Величкович вважає , що правоохоронці повинні розібратися з виїздами Поляруша за кордон. А член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Геннадій Касай не виключає, що у Поляруша можуть виникнути через це проблеми під час проходження спецперевірки як кандидата на посаду директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Популярні

Новини по темі