mizhnarodnyi-den-chornoho-kota-vsesvitnii-den-bezprytulnykh-tvaryn-den-kartopli-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-17-serpnia

Міжнародний день чорного кота, Всесвітній день безпритульних тварин, День картоплі. Що ще можна відзначити 17 серпня

 • 15761 переглядiв

У Середньовіччя в країнах Західної Європи на чорних котів оголосили справжнє полювання. Побутувала думка, що саме чорні коти є помічниками чаклунів та відьом у їхніх магічних ритуалах.

Сьогодні, 17 серпня, усі любителі тварин можуть долучитися до святкування Міжнародного дня чорного кота, пише УНН.

Чорний кіт був талісмани мореплавців. Його присутність на кораблі майже завжди означала вдале плавання. За поведінкою кота визначали погоду. І, звісно, коти чудово розправлялися з гризунами.

У ірландців та шотландців чорни коти були та залишаться символами вдачі.

Попри це у Середньовіччя в країнах Західної Європи на чорних котів оголосили справжнє полювання. Побутувала думка, що саме чорні коти є помічниками чаклунів та відьом у їхніх магічних ритуалах.

Дійшло до того, у 1233 році Папа Римський Григорій ІХ оголосив чорних котів втіленням диявола. Тварин нещадно виловлювали та знищували. Але цим люди зробили собі ведмежу послугу. Через різке скорочення популяції котів у розплодилися гризуни, що призвели до страшної чуми у ХІV столітті, від якої померли до 60% мешканців Європи.

Також сьогодні, у третю суботу серпня, зоозахисники у багатьох країнах світу долучаються до заходів з нагоди Всесвітнього дня безпритульних тварин.

Мета свята – привернути увагу громадськості до труднощів, з якими стикаються  кішки,  собаки та інші домашні тварини які опинилися на вулиці, а також закликати суспільство працювати у напрямку створення законів про стерилізацію та займатися створення притулків для тварин.

Ще сьогодні можна смачно відсвяткувати День картоплі. Подія була започаткована у США, але досить швидко стало популярним у багатьох країнах світу.

Вважається, що першими почали вживати картоплю жителі сучасних Перу та Болівії більше десяти тисяч років тому. Вони ж поступово і окультурили цю рослину.

Після відкриття Америки мореплавці привезли картоплю до Європи. Далекі не всі прості селяни знали, що маленькі ягоди картоплі отруйні, що призвело до великої кількості смертей, і дійшло навіть до того, у Франції в другій половині ХVІІІ вирощування картоплі заборонили на 20 років.

За підсумками 2022 року Україна посіла третє місце за врожайністю картоплі, було зібрано майже 21 мільйон тонн. За цим показником наша країна поступилася лише Китаю та Індії.

Також Україна посідає третє місце у світі за рівнем споживання картоплі на душу населення – більше 130 кілограмів на рік.

17 серпня це також і День секонд-хенду (День магазинів секонд-хенду).

За статистикою 70% населення нашої планети мають у своєму гардеробі хоча б одну річ з секонд-хенду.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого мученика Мирона, який жив за часів імператора Декія.

Мирон був священником у місті Ахаї в Греції. За переказом, під час різдвяної служби до храму увірвалися воїни на чолі місцевим правителем. Священник заступився за вірян. За це його схопили, вимагали поклонитися язичницьким богам, довго та жорстоко катували, а потім відрубали голову.

Іменини 17 серпня святкують Мирон, Павло, Дмитро, Уляна.

Популярні

Новини по темі

Військові США знищили морський дрон єменських хуситів

 • 16729 переглядiв