kytai-postachaie-obladnannia-viiskovoho-pryznachennia-do-bilorusi-de-vyrobliaiut-zbroiu-dlia-armii-rf-zmi

Китай постачає обладнання військового призначення до білорусі, де виробляють зброю для армії рф - ЗМІ

 • 13136 переглядiв

Китайські компанії експортують військове обладнання білоруським підприємствам, які перебувають під санкціями. Білоруські компанії своєю чергою мають тісні зв'язки з Росією та постачають їй озброєння.

Китайські компанії експортують військове обладнання для білоруських компаній, які перебувають під санкціями Європи та США. Своєю чергою білоруські підприємці мають тісні зв'язки з росією. Про це пише видання Nikkei, передає УНН.

Деталі 

Зазначається, що Китай офіційно не визнає того, що постачає зброю до рф, але при цьому експортує військове обладнання до Білорусі, де виробляється озброєння, зокрема для зс рф..

Зокрема, білоруська опозиційна група BelPol отримала контракти, платіжні записи та іншу інформацію з багатьох галузевих джерел про операції між компаніями з білорусі та КНР.

У Вашингтоні заявили про занепокоєння через посилення співпраці росії та Китаю26.07.24, 09:48

Так, нещодавно китайська компанія Green Cycle Energy отримала замовлення від білоруської "БелОМО Холдинг" на 3000 компонентів для модуля лазерного цілевказання ЛАД-21Т.

Сам модуль використовують військові для формування лазерної вказівки для високоточних бомб та ракет із наведенням за лазерним променем.

Оплата за контрактом здійснювалась у національній валюті Китаю — юанях і проходила через шанхайську філію російського державного банку ВТБ.

Також китайська компанія Morotack 1 лютого 2024 року уклала контракт із "Диапроектор", яка є дочірнім підприємством групи БелОМО на 200 одиниць компонентів під назвою "фланці" на суму 114 тис. юанів.

У виданні підкреслюють, що усі ці компоненти є дуже важливими для створення сучасних систем наведення. Оплата за контрактом відбулася через білоруські та китайські банки.

Своєю чергою група БелОМО тісно співпрацює з російськими оборонно-промисловими компаніями, що дозволяє росії отримувати вироби білоруських підприємств для власної армії.

В України немає 100% доказів того, що китайська зброя потрапляє до росії - Зеленський 04.07.24, 12:28

Так, наприклад, компанія "Прецизионные лазерные системы" з міста Санкт-Петербург поставила підприємству "Диапроектор" компоненти для лазерів, які використовуються для створення лазерних далекомірів у складі системи керування вогнем "Сосна-У", танків Т-72Б3.

Видання стверджує, що 78 одиниць цих компонентів були продані за ціною 499 200 доларів США.

Зокрема, у лютому 2023 року, "Діапроектор" вказав у замовленні, що  комплектуючі будуть поставлені білоруському оборонному підряднику "Пеленг" "для виробництва "Сосни-У" в рамках державного оборонного замовлення Міноборони РФ".

Додатково

Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін розповів, що посилення санкцій та контролю за ланцюгами постачання до рф високотехнологічних компонентів залишається актуальним питанням, адже ворог активно використовує їх у зброї, якою атакує Україну. 

Посилення санкцій Європейського Союзу проти російської федерації у зв’язку зі збройною агресією рф на території України повинно залишатися актуальним питанням на порядку денному для наших іноземних партнерів. Саме високотехнологічні складові загалом є ключовими елементами забезпечення функціонування систем керування, живлення та навігації російських ракет. Контроль з боку ЄС за експортом мікроелектроніки та інших передових технологій може суттєво вплинути на здатність росії розробляти та вдосконалювати свою військову техніку й засоби ураження

- зазначив Рувін.  

Китай відіграє ключову роль у підтримці війни Росії проти України - Столтенберг13.06.24, 02:44

Популярні

Новини по темі

СБУ повідомила про нову підозру гауляйтеру пасічнику

 • 21125 переглядiв

В Україні вже зібрали понад 22 млн тонн нового врожаю

 • 14746 переглядiв