ukenru
kharchuvannia-dlia-zsu-u-dot-ye-100-dniv-shchob-dovesty-svoiu-efektyvnist

Харчування для ЗСУ: у ДОТ є 100 днів, щоб довести свою ефективність

 • 444798 переглядiв

"Державний оператор тилу" має 100 днів, щоб довести ефективність нових контрактів на постачання продовольства для Збройних Сил. Експерти радять дочекатися зворотного зв'язку від солдатів, перш ніж робити висновки.

Вже другий тиждень як відбувається постачання продуктів харчування для Збройних сил України за першими контрактами, які були укладені "Державним оператором тилу". В ДОТ запевняють, що перебувають на постійному зв’язку з новими постачальниками, а завіз продуктів відбувається за графіком. Натомість, експерти поки що обережні у своїх оцінках щодо виконання цих контрактів та зміни системи організації харчування українських військовослужбовців, і радять не поспішати із висновками, пише УНН.

Так, ще минулого четверга в ДОТ відзвітували, що до військових частин по всій Україні від законтрактованих п’яти постачальників попрямували 300 вантажівок із наборами продуктів.

Як згодом розповів в ексклюзивному інтерв’ю УНН директор з управління поставками ДОТ Яким Коваленко, вони перебувають на постійному зв’язку із новими постачальниками. 

"Державний оператор тилу" веде регулярну комунікацію з усіма законтрактованими постачальниками щодо статусу організації поставок для оперативного вирішення усіх питань, які могли б перешкоджати їх вчасному отриманню військовими частинами. Всі 5 компаній працюють в режимі 24/7,  оперативно налагоджують усі процеси. Маємо від них зворотний зв’язок, що постачання відбувається за планом", - запевнив представник ДОТ.

Зрозуміло, що два тижні це не той термін, коли можна робити остаточні висновки щодо успішності чи неуспішності реформи закупівель та організації харчування для українських військових. Але в будь-якому випадку останнє слово має бути саме за бійцями ЗСУ – такої думки дотримуються експерти, з якими поспілкувався УНН.

"Перші висновки можемо зробити тоді, коли ці харчі попадуть на стіл до наших військовослужбовців. Давайте дочекаємося і послухаємо від них, що вони їдять і на скільки якісною є їжа", - переконаний військовий експерт Олег Жданов.

На думку іншого експерта, у ДОТ є 100 днів, щоб довести свою ефективність.

"Треба подивитися, як воно доходить до військових частин, наскільки все це оперативно і якісно, потім зібрати фідбек від людей, які споживають те, що привозять, відповідно на це також треба час. Потім все це обробити і відповідно вже мати якісь певні проміжні результати. Взагалі за західними стандартами це займає в середньому 100 днів - іде моніторинг, потім готується під кінець 100 днів побажання, зауваження. Вони враховуються, і після цього вносяться корективи в програму і вона реалізовується далі, але вже з певними змінами - аби прибрати недоліки, які були виявлені",  - вважає політолог Ігор Рейтерович.

Щоправда, деякі висновки щодо постачання продуктів харчування для ЗСУ можна зробити вже зараз – офіційно в ДОТ поки що не особливо афішують свої певні досягнення.

Хейту з боку військовослужбовців на їжу від нових постачальників немає, і це вже добре. 

З іншого боку, не існує жодної гарантії, що нові постачальники свідомо чи несвідомо підставлять ДОТ, і тоді інформаційна кампанія щодо умовного провалу реформи системи харчування в ЗСУ розгорнеться з новою силою…

Додатково

В ДОТ заявляли, що нові фірми, які раніше забезпечували ЗСУ продуктами харчування, намагаються тиснути на нових постачальників.

"Ми отримуємо сигнали щодо спроб тиску на нових постачальників та виробників, які поставляють свою продукцію як субпідрядники. Здебільшого це залякування щодо закриття для них можливості постачання для ЗСУ, коли старі компанії ""відновлять постачання", - розповідав представник ДОТ Яким Коваленко.

Рука кремля: чому за інформаційною атакою на Міноборони може особисто стояти державний зрадник віктор медведчук16.02.24, 11:53 • [views_0]