istorychna-misiia-baiden-mozhe-vplynuty-na-zavershennia-viiny-v-hazi-ta-harantuvaty-pidtrymku-ukraini

Історична місія: Байден може вплинути на завершення війни в Газі та гарантувати підтримку Україні - FT

 • 15255 переглядiв

Відмова Байдена від участі у виборах 2024 року дає йому можливість зосередитися на зовнішній політиці. Ключові завдання: завершення конфлікту Ізраїлю та ХАМАС, а також забезпечення підтримки України в боротьбі з військовою агресією РФ.

Рішення Джо Байдена вийти з президентських перегонів у США 2024 року відкриває досвідченому політику можливість зосередитися на зовнішній політиці. Зокрема: домогтися завершення протистояння Ізраїлю та ХАМАС, а також закріпити гарантії підтримки для України.

Про це пише УНН з посиланням на Financial Times.

Деталі

Президент США Джо Байден вийшов із перегонів майбутніх виборів на посаду глави Білого Дому, однак у нього є можливість залишити за собою значну спадщину, зокрема в питаннях міжнародної політики.

Financial Times пише, що "перше випробування" нового життя Байдена відбудеться цього тижня, - чинний лідер Сполучених Штатів зустрінеться у Вашингтоні з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу.

Перша зустріч Нетаньягу в Білому домі, з моменту його повернення 2022 року до влади, дає Байдену шанс просунути те, що може стати його  значною спадщиною: припинення війни між Ізраїлем і ХАМАС.

Якщо подивитися на наступні шість місяців, то одне з найважливіших завдань для Байдена - це завершення війни в Газі... Ця адміністрація, у певному сенсі, буде більш вільною для цього, і у людей у ній буде ще більше почуття місії, щоб домогтися цього...

- каже Денніс Росс, видатний науковий співробітник Вашингтонського інституту близькосхідної політики.

Во вторник Байден возвращается в Белый дом после самоизоляции из-за COVID-1923.07.2024, 06:46

Напередодні свого візиту Нетаньягу повідомив, що в середу він виступить перед Конгресом із більш примирливою промовою, ніж у 2015 році, коли він виступав перед цим органом і обрушився з критикою на адміністрацію Обами за прагнення укласти ядерну угоду з Іраном.

Прем'єр-міністр хоче заручитися підтримкою американської громадськості щодо військових дій Ізраїлю, і ця мета стала ще складнішою у зв'язку з політичними потрясіннями в США в останні два тижні.

Щодо України та її боротьби з російською агресією

Одним із найважливіших пріоритетів для Байдена стане забезпечення максимально можливої підтримки України, в разі перемоги Трампа в листопаді. Колишній президент згадував, що може переглянути військову допомогу Україні, якщо вона не вступить у переговори з Росією.

Офіційні особи та аналітики кажуть, що поточна адміністрація навряд чи зможе просунути ще один пакет допомоги Києву до кінця терміну повноважень Байдена. Раніше цього року Конгрес ухвалив пакет допомоги в розмірі 61 млрд доларів, розрахований до початку 2025 року. Але президент може забезпечити завершення двосторонніх угод з Україною і просунути будь-яку допомогу, яка буде доступна Києву, до закінчення його терміну.

Байден делегировал полномочия по закону о поддержке Украины Министру финансов и Государственному секретарю США23.07.2024, 01:11

"Можна прискорити деякі поставки... але суть у тому, що якщо Трамп виграє вибори, він буде в змозі контролювати потік військової допомоги", - пояснює Річард Фонтейн, виконавчий директор аналітичного центру "Центр нової американської безпеки" у Вашингтоні.

Джим Таунсенд, колишній високопоставлений чиновник Пентагону, який опікувався Європою і НАТО, сказав, що Байден міг би допомогти зміцнити свою репутацію, здійснюючи поїздки, що привертають увагу до американської допомоги Україні, наприклад, перебуваючи в Києві, коли в країну прибувають американські F-16.

Зеленский поблагодарил Байдена за поддержку Украины после его отказа от выборов 2024 года22.07.2024, 05:54

Популярні

Новини по темі

На Львівщині четверту добу шукають зниклу 11-річну дівчинку

 • 12860 переглядiв