holova-mindovkillia-pro-zbytky-vid-pidryvu-kakhovskoi-hes-za-dva-dni-ukraina-vtratyla-14-kubichnykh-kilometriv-vody

Голова Міндовкілля про збитки від підриву Каховської ГЕС: за два дні Україна втратила 14 кубічних кілометрів води

 • 22320 переглядiв

Підрив ворогом Каховської гідроелектростанції, що стало найбільшим актом екоциду з часів Другої світової війни, що призвів до втрати 50% затоплених лісів, знищення ендемічних видів тварин і залишив 880 000 українців без доступу до питної води, завдав збитків у 146 мільярдів гривень.

Підрив Каховської ГЕС став найбільшим актом екоциду з часів Другої світової війни, завдавши збитків на 146 мільярдів гривень. Це призвело до втрати 50% затоплених лісів, знищення ендемічних видів тварин і втрати 14 кубічних кілометрів води, залишивши 880 тисяч українців без доступу до питної води. Про це розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в ефірі телемарафону у четвер, передає УНН.

Підрив Каховської ГЕС - це найбільший акт екоциду з часів Другої світової війни. У результаті підриву ми підрахували збитки - 146 млрд гривень. На момент скоєння теракту це було понад 15% від загальної суми збитків, нарахованої на той момент

- сказав Стрілець.

Він розповів, що велика вода зруйнувала значну кількість заповідних об’єктів. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів фіксує, що 50% лісу, який було затоплено, точно не виживе, понад тисячі тонн руйнації просто змило в Чорне море, втрачено ендемічні види тварин, а відсутність води пришвидшила питання зміни клімату, там стало сухо, і грунт буде висихати роками.

"Якщо відійти від екологічних наслідків і перейти до людей, то ми розуміємо, що 880 тисяч українців, потенційно, втратили доступ до питної води. Взагалі, підрив Каховської ГЕС - це втрата за 2 дні 14 кубічних кілометрів води, яку використовували для подачі питної води, для зрошення. Це 1,5 річний обсяг споживання українцями води, бо за один рік ми споживаємо 9 кубічних кілометрів", - додав міністр захисту довкілля та природних ресурсів.

Нагадаємо

Рік тому, 6 червня 2023 року, російські військові скоїли свідомий і прорахований злочин, підірвавши греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. За рік вдалося ліквідувати частину наслідків російського удару. Утім, значною роботою буде притягнення рф до відповідальності за цей та інші злочини війни.

Популярні

Новини по темі