ukenru
dodon-rozpochav-peredvibornu-podorozh-do-rosiyi

Додон розпочав "передвиборну" подорож до Росії

 • 8204 переглядiв

КИЇВ. 31 жовтня. УНН. Президент Молдови Ігор Додон прибув до Москви увечері 30 жовтня з офіційним візитом. Він має провести переговори зі своїм російським колегою Володимиром Путіним і зустрінеться з віце-прем'єром РФ Дмитром Козаком. Подорож молдавського лідера можна вважати передвиборною, передає УНН з посиланням на "Коммерсант".

Так, зазначає видання, подорож молдавського лідера можна вважати передвиборною: на лютий 2019 року в Молдові заплановані парламентські вибори, від результату яких буде залежати, чи знайде пан Додон реальні важелі влади в своїй країні. Москва в цьому зацікавлена, і тому президент Молдови цілком може розраховувати на її підтримку.

Додон пробуде в Москві до 1 листопада. Молдавський політик повідомив, що планує виступити з лекцією перед студентами МДУ. Крім того, запланований ряд зустрічей з політиками, діячами і журналістами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Додон про резолюцію Генасамблеї ООН: уряд Молдови вчинив антиросійський демарш

"Згідно з робочою програмою очікуються зустрічі з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, Патріархом московським і всієї Русі Кирилом, головою Держдуми В'ячеславом Володіним і іншими російськими офіційними особами", - написав сам Додон на своїй сторінці у Facebook.

За словами джерела видання, знайомого з програмою візиту, у Москві гість отримає 11 автомобілів "КамАЗ", які російська сторона вирішила подарувати комунальним службам Молдови. Очікується, що в церемонії передачі техніки візьме участь віце-прем'єр Дмитро Козак, призначений влітку спецпредставником президента Росії по Молдові. Додон і Козак також планують провести окрему зустріч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Додон обурився рішенням уряду Молдови вислати російських дипломатів

Ключовою подією мають стати заплановані на 31 жовтня переговори Ігоря Додона з Володимиром Путіним. Хоча з січня 2017 року відбулося принаймні шість двосторонніх зустрічей президентів, переговори ще жодного разу не закінчувалися підписанням будь-яких документів. Це пов'язано з положенням, яке Додон займає в існуючій в Молдові системі влади - у нього немає майже ніяких повноважень, а його вплив на уряд країни, яке повинно готувати і виконувати договори, дорівнює нулю.

Дипломатичні джерела видання, що беруть участь в підготовці зустрічі, розповіли, що, швидше за все, на цей раз також нічого підписано не буде.

Але це не виключає можливості прийняття Москвою як жест доброї волі будь-яких рішень на молдавському напрямку з метою підтримки пана Додона і його партії перед важливими для них виборами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Додон буде перешкоджати включенню до конституції пункту про євроінтеграцію

Зазначимо, що 24 вересня конституційний суд Молдови вчергове тимчасово відсторонив Додона від посади президента.

У Кремлі коротко прокоментували візит молдавського лідера, назвавши кілька тем переговорів останнього з Путіним.

"Очікується, що будуть розглянуті ключові питання російсько-молдавської взаємодії в торговельно-економічній і гуманітарній сферах, актуальні регіональні проблеми", - зазначили на сайті Кремля.

Як повідомляв УНН, У Молдові наступний склад парламенту може виступити за ще більше спрощення інституту президента країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очільник парламенту Молдови замість Додона призначив нових членів уряду

Нагадаємо, на попередній зустрічі президентів Ігор Додон запевнив російського колегу Володимира Путіна, що не підпише жоден антиросійський закон, маючи на увазі законопроект про заборону на трансляцію інформаційно-аналітичних передач виробництва РФ.

Українські Національні Новини

Новини Світу