deputat-vr-khlan-poyasniv-rizke-zbagachennya

Депутат ВР Хлань пояснив різке збагачення

 • 50943 переглядiв

КИЇВ. 10 жовтня. УНН. Народний депутат України Сергій Хлань, статки якого зросли у 300 разів під час перебування у Верховній Раді, у коментарі УНН пояснив своє збагачення.

Він переконує, що це суто технічне питання, яке полягає у різниці форм паперових та електронних декларацій.

“У паперових деклараціях не було графи: готівкові кошти. Там декларувались тільки ті статки, які є на депозитних рахунках. У мене на депозитних рахунках статків не було. А були статки, які зберігалися у готівці. Коли з'явилась електронна декларація - з'явилась різниця”, - зазначив Хлань.

Депутат підтвердив, що його декларації нині перевіряють у НАЗК, та разом з тим наголошує, що раніше був успішним бізнесменом, тож багатомільйонні статки заробив чесно.

“Я був підприємцем, я був власником аграрного підприємства і у мене був великий елеваторний комплекс, який за часів Януковича у мене “віджали". Я займався потужним бізнесом, тому я і тримав гроші у готівці, бо коли у мене відбирали майно, у мене не було іншого шляху зберегти кошти”, - зазначає Хлань.

Водночас, публічні претензії до Хланя стосуються не лише його грошових коштів. У ЗМІ раніше зазначали незадекларовані авто, якими користуються члени родини депутата, зокрема Porsche Panamerа.

З відкритих даних також відомо, що сину депутата Владиславу Хланю належить Range Rover 2015 року. При цьому син у декларації політика зазначений, а його авто – ні. Владислав – студент і не має доходу. Але його авто сьогодні коштує близько 100 тис. доларів.

Також незрозумілою залишається ситуація зі складом його родини. Депутат Хлань зазначає, що проживає лише з дітьми, зокрема Владиславом, Матвієм та Міланою. Водночас, відомо, що у Хланя вже друга дружина – матір найменших дітей Олеся Бойко, яка в деклараціях теж відсутня. На світлинах дітей у соцмережах (які редакція не публікує з етичних міркувань, але має в розпорядженні) вони - саме з Бойко.

У судових реєстрах містяться відомості про те, що у 2015 році Бойко потрапила у ДТП і звернулась до суду з вимогами про компенсацію вартості пошкодженого автомобіля BMW Х5, ремонт якого, за її підрахунками, мав становити майже 400 тис. грн. При цьому вона зазначила, що на момент ДТП в авто перебували двоє її малолітніх дітей.

У відкритих базах вказано, що Бойко придбала авто BMW Х5 так само, як і син нардепа свій Range Rover – у 2015 році.

Дохід Бойко, ймовірно, має, адже успадкувала бізнес Хланя, зокрема компанію “Деметра”, яка займається вирощуванням зернових, бобових і олійних культур. Примітно, що сам Хлань є членом комітету ВР з питань аграрної політики та земельних ресурсів.

Тож, відсутність Бойко у декларації Хланя може пояснюватися тим, що переписувати бізнес на дружин прямо заборонено законодавством. Зокрема, про це йдеться у статті 36 "Запобігання конфлікту інтересів у зв'язку з наявністю в особи підприємств чи корпоративних прав" закону "Про запобігання корупції": депутатам забороняється передавати в управління підприємства та корпоративні права на користь членів своєї сім'ї.

До того ж і наявність у родини члена аграрного комітету ВР зернового бізнесу може вказувати на конфлікт інтересів.

“Ми писали про цю ситуацію із Хланем. Три пункти: якщо вони спільно проживають, мають спільний побут і стосунки сімейного характеру, то тоді ця жінка має бути у декларації. Станом на останній день року. Скоріше за все, це є привід для вивчення декларації НАЗК”, - зазначила парламентський аналітик руху "Чесно" Оксана Ставнійчук.

Водночас, у НАЗК зазначають, що перевірка декларацій Хланя має завершитися до кінця жовтня, але може бути продовжена ще на 30 днів.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Депутат ВР Хлань пояснив різке збагачення

     • 50943 переглядiв

    Україна екстрадувала до Польщі фейкового інкасатора

     • 11231 переглядiв

    У Дніпрі затримали на хабарі 25 тисяч доларів адвоката

     • 14025 переглядiв

    НС на арсеналі в Ічні: осередки пожежі локалізували

     • 12911 переглядiв