zrostannia-taryfu-na-elektroenerhiiu-zminy-v-oformlenni-subsydii-dlia-deiakykh-katehorii-naselennia-yaki-shche-novovvedennia-ochikuiut-ukraintsiv-z-1-chervnia

Зростання тарифу на електроенергію, зміни в оформленні субсидій для деяких категорій населення. Які ще нововведення очікують українців з 1 червня

 • 33873 переглядiв

З першого червня в Україні зросте тариф на електроенергію для побутових споживачів, відбудуться певні зміни в оформленні субсидій для певних категорій населення, пише УНН.

В останній день травня Кабмін прийняв рішення про підвищення тарифу на електроенергію для побутивих споживачів до 4,32 грн за кВт*год.

Водночас протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год (при споживанні ними в цей період до 2000 кВт*год електроенергії на місяць).  

При цьому, "нічний тариф" (при встановленому відповідному двозонному лічильнику) складатиме 2,16 грн за кВт*год.

З червня 2024 року Кабмін вирішив відновити загальний порядок призначення та виплати житлових субсидій і пільг для тих людей, які у 2022 році проживали на тимчасово окупованих територіях або територіях активних бойових дій.

Таким людям необхідно до 1 липня звернутися за продовженням виплат житлових субсидій або пільг. Йдеться про тих людей, які одночасно відповідають чотирьом критеріям:

– Якщо людина є отримувачем житлово-комунальної субсидії або пільги;

– Водночас була отримувачем субсидії або пільги станом на початок повномасштабної агресії РФ 24 лютого 2022 року;

– Проживала (чи проживає) на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій;

– Якщо з початку повномасштабного вторгнення така людина не зверталася до органів соцзахисту чи Пенсійного фонду України за перепризначенням субсидії або пільги (нині це потрібно зробити до 1 липня 2024 року).

У червні 2024 року внутрішньо переміщені особи зможуть оформити субсидію на оренду житла. Її розмір враховуватиме вартість оренди у певному регіоні або місті країни. Крім того, розмір субсидії залежатиме:

– від кількості осіб у складі домогосподарства, яке орендує житло;

– від доходів домогосподарства та його спроможності оплачувати рахунки за оренду самостійно (чим нижчими будуть доходи, тим вищий відсоток вартості оренди буде покривати субсидія).

Захар Подкидишев

Суспільство

Популярні

Новини по темі

На Сумщині пролунав 131 вибух

 • 34207 переглядiв

У Росії оголосили небажаним німецький медіа-проєкт Dekoder

 • 107418 переглядiв