zelenskiy-pidpisav-zakon-yakiy-daye-shans-ne-siditi-za-gratami-za-ponad-140-stattyami

Зеленський підписав закон, який дає шанс не сидіти за ґратами за понад 140 статтями

 • 711914 переглядiв

Деталі

Президент України підписав Закон №9185 «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану».

Згідно із ним за деякі кримінальні правопорушення каратимуть пробаційним наглядом. При цьому він буде одним із основних видів покарання, на рівні з обмеженням чи позбавленням волі, але водночас буде їхньою альтернативою. Отже, тепер деяким категоріям правопорушників вдасться уникнути в’язниці, але не покарання, зазначає відомство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Надихався прикладом Бразилії: нардеп Гривко розповів деталі свого законопроекту про велогенерацію для ув’язнених

«Впровадження покарання у вигляді пробаційного нагляду сприятиме гуманізації пенітенціарної системи та розширенню можливостей для виправлення особи без ізоляції від суспільства. Також воно дасть змогу виконати рекомендації ЄСПЛ про необхідність оптимізації пенітенціарної системи і зменшення кількості засуджених», — зазначає заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька.

Покарання виконуватиметься без ізоляції від суспільства, але з покладанням низки обовʼязків за невиконання яких може бути застосовано більш суворе покарання. У правопорушника відтепер є шанс не сидіти за ґратами за понад 140 статтями.

Пробаційний нагляд може бути призначено на строк від 1 до 5 років.

Якщо засуджений не виконуватиме встановлені судом обов'язки під час перебування на пробації — йому можуть обмежити волю на строк до 3 років.

Закон набере чинності через 6 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепи пропонують зменшувати тюремний термін за читання книжок

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У рф планують воювати з Україною щонайменше до 2025 року

     • 2226888 переглядiв