zelenska-rozkryla-stratehiiu-zberezhennia-zviazku-z-ditmy-za-kordonom

Зеленська розкрила стратегію збереження зв'язку з дітьми за кордоном

 • 15404 переглядiв

Перша леді України поділилася планами підтримки українських дітей за кордоном. Зеленська наголосила на важливості збереження мови, культури та створення українських освітніх та культурних центрів у країнах перебування.

Олена Зеленська, перша леді України, поділилася комплексною стратегією збереження зв'язку з українськими дітьми, які наразі проживають за кордоном через війну. В інтерв’ю "Ми-Україна" вона підкреслила важливість підтримки людських зв'язків та постійного нагадування дітям про їхнє походження, передає УНН.

Деталі

"Це дуже болюче питання може бути для нас в майбутньому, якщо ми зараз дійсно втратимо цю ниточку", - зазначила вона

Перша леді розповіла про розмову з Бріджит Макрон, яка високо оцінила здібності українських дітей у Франції. Зеленська наголосила на важливості збереження української мови та культури, закликаючи до гнучких освітніх програм, які б дозволяли дітям поєднувати навчання в місцевих та українських школах.

Особливу увагу Зеленська приділила досвіду країн Балтії.

"Чудові приклади у нас з країнами Балтії. І в Латвії, і в Литві, і в Естонії є українські школи. Не тільки вечірні якісь, але й повноцінні українські школи. Пані Діана Науседієне, про яку я згадувала раніше, створила в Вільнюсі український центр, де наші вимушені переселенці не просто на початку отримували соціальну підтримку, юридичну підтримку та допомогу різну, а вони збираються для того, щоб займатися творчістю. У них якісь клуби, творчі майстерні. Вони дійсно щось створюють разом. І це єднає, і це не відриває від Батьківщини. Мені здається, якомога більше осередків культурних України і ми маємо шанс не втратити наше молоде покоління", - розповіла перша леді.

Також вона нагадала про проєкт розповсюдження українських книжок серед дітей-переселенців у Європі, спрямований на збереження мовних навичок та культурної ідентичності.

"Авжеж ми не можемо спонукати людей повертатися зараз, поки їм не гарантовано безпеку, але робити все, щоб країна швидко відновлювалася, щоб відновилися школи, медичні заклади, щоб було куди повертатися", - підсумувала перша леді, наголошуючи на важливості відновлення України.

На кожну ракету, на кожен дрон буде відповідь світу: Зеленський звернувся до тих, хто досі хоче допомагати путіну10.09.24, 20:49

Лілія Подоляк

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    НАБУ передало до суду справу про хабар екс-депутата Київради

     • 8376 переглядiв

    Збірна України з футболу програла Чехії у Лізі націй

     • 7548 переглядiв

    Київводоканал запевняє: якість води в Києві відповідає нормам

     • 10291 переглядiв

    Поліція попереджає про нову схему шахрайства з онлайн-роботою

     • 10561 переглядiв