zaborona-nbu-na-restrukturyzatsiiu-valiutnykh-kredytiv-yak-tse-vplyvaie-na-pidpryiemtsiv

Заборона НБУ на реструктуризацію валютних кредитів: як це впливає на підприємців

 • 109449 переглядiв

Заборона НБУ на реструктуризацію валютних кредитів: як це впливає на підприємців.

Поточна економічна ситуація в Україні, зважаючи на бойові дії, вимагає негайного перегляду деяких фінансових рішень Нацбанку. Одним з таких рішень є заборона на реструктуризацію валютних кредитів шляхом переведення їх у гривню. Скасування цієї заборони є необхідним кроком для стабілізації економіки та підтримки позичальників, які опинилися в скрутному становищі через коливання валютних курсів та економічні негаразди, пише УНН.

Як зазначили у коментарях УНН співрозмовники з банківського сектору, постанова Нацбанку, яка заборонила конвертацію валютних кредитів у гривні, створює додаткове навантаження на бізнес, що має такі позики.

Адже підприємці, які мають валютні кредити, піддаються ризику значних фінансових втрат через коливання обмінного курсу. Окрім того, через неможливість реструктуризації кредитів у гривню, бізнеси змушені витрачати додаткові кошти на обслуговування боргу в іноземній валюті, що знижує їхню прибутковість і конкурентоспроможність.

До того ж, коливання обмінного курсу гривні до іноземних валют можуть призводити до суттєвого збільшення розміру боргу в національній валюті, що створює фінансові труднощі для бізнесу.

"Якщо ситуація не змінюватиметься, висока ймовірність, що вони (представники бізнесу, які мають валютні кредити – ред.) опиняться в дефолті, або підуть у банкрутство, або шукатимуть інший спосіб уникнути виконання зобов’язань, якщо вони не мають доходу в іноземній валюті", - кажуть співрозмовники агентства з банківського сектору.

Водночас представники бізнесу у розмові з УНН наголосили, що Нацбанку критично необхідно найближчим часом переглянути вказану постанову. Адже чим довше діятиме заборона на конвертацію валютних кредитів у гривню, тим важче бізнесу буде "вижити" в і так надважких умовах роботи.

"Що стосується валютних кредитів – то звичайно, що на сьогодні, коли є постійне очікування, на жаль, падіння гривні, потрібно терміново зберегти український бізнес і терміново перевести всіх у гривню", - зазначив в ексклюзивному коментарі УНН підприємець та економіст Сергій Доротич.

Він додав, що валютні кредити – це проблема, яку створила держава, адже у свій час сам Нацбанк навіть заохочував брати валютні кредити.

"Бізнесу це було вигідно, і він тепер потрапив у пастку. Потрібно терміново скасувати це все", - вважає Доротич.

Скасування заборони сприятиме підтримці бізнесу, особливо малого та середнього, який є основою економіки України. В умовах війни та економічної нестабільності бізнеси стикаються з численними викликами, включаючи перебої в логістиці, втрату робочої сили та фізичні руйнування. Дозвіл на реструктуризацію валютних кредитів дозволить підприємствам зосередити ресурси на відновленні та продовженні своєї діяльності, що сприятиме загальній стабілізації економіки.

На що зараз варто звертати увагу під час оформлення кредиту в банку - поради експерта08.07.24, 08:50

Підтримка бізнесу в умовах війни є критично важливою для економічної стійкості та відновлення країни. Державна політика має бути спрямована на створення сприятливих умов для ведення бізнесу, зменшення адміністративних бар'єрів та надання фінансової підтримки, щоб підприємства могли продовжувати свою діяльність і сприяти економічному зростанню, а не навпаки заганяти підприємців в боргові ями і доводити до банкрутства.

Експерти наголошують, що хоча реструктуризація валютних кредитів може створити короткострокові виклики для банківської системи, у довгостроковій перспективі це зміцнить її. Зменшення ризиків неплатежів та підвищення платоспроможності позичальників сприятиме стабільності банківських установ. Окрім того, позитивний досвід реструктуризації може покращити довіру до банківської системи, що є критично важливим для економічного відновлення країни.

Зважаючи на економічні, соціальні та фінансові аспекти, скасування заборони на реструктуризацію валютних кредитів шляхом переведення їх у гривню є необхідним кроком. Це рішення сприятиме зниженню фінансового тиску на позичальників, підтримці бізнесу, зміцненню банківської системи та загальній стабілізації економіки України. Держава повинна діяти рішуче та швидко, щоб адаптувати фінансову політику до нових викликів та забезпечити стійкість економіки в умовах війни та подальшого відновлення.

Проблеми взаємовідносин бізнесу і правоохоронців під час війни в України: три відомих кейси16.07.24, 10:56

Додамо

Український бізнес з початку повномасштабного вторгнення продемонстрував стійкість і готовність швидко підлаштовувати роботу під поточні виклики.

У випадку з забороною конвертувати валютні кредити у гривню український бізнес нерідко вдається до непопулярних кроків, щоб лишитися на плаву та не втратити все.

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників. Кризи 2008 та 2014 років завдали непоправного удару бізнесу, що кредитувався у валюті. Це призвело до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати кредит в гривні тоді не вдалося.

Популярні

Новини по темі

У Харкові почали будівництво ще трьох підземних шкіл

 • 20711 переглядiв

Німеччина виділяє 10 млн євро на відновлення "Охматдиту"

 • 35898 переглядiв