ukenru
yevropeiska-biznes-asotsiatsiia-konstatuvala-zahostrennia-sytuatsii-z-blokuvanniam-podatkovykh-nakladnykh-z-kintsia-liutoho

Європейська Бізнес Асоціація констатувала загострення ситуації з блокуванням податкових накладних з кінця лютого

 • 140363 переглядiв

Європейська Бізнес Асоціація відзначає загострення ситуації з блокуванням податкових накладних Державною податковою службою з кінця лютого. В ЄБА пропонують ДПС замість того, щоб заморожувати діяльність бізнесу, проводити податкові перевірки у разі виникнення запитань до діяльності компаній.

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) відзначає загострення ситуації з блокуванням податкових накладних з кінця лютого. Вона пропонує Державній податковій службі замість того, щоб заморожувати діяльність бізнесу блокуванням, проводити податкові  перевірки у разі виникнення запитань до діяльності компаній. Про це йдеться у відповіді ЄБА на запит УНН.

З кінця минулого року ситуація з блокуванням роботи компаній через блокування реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування загострилась

- повідомили у Європейській Бізнес Асоціації.

У ЄБА зазначили, що у випадку блокування податкових накладних та розрахунків коригування, які на думку податкової є ризиковою операцією, компанія може продовжувати свою діяльність і паралельно оскаржувати таке блокування. Проте в Європейській Бізнес Асоціації підкреслили, що це вже перший сигнал до того, що компанію можуть віднести до списку ризикових платників податків. 

Якщо компанія потрапила до списку ризикових платників податків   – це повністю паралізує її діяльність. Більше того, відбувається ланцюгова реакція і податкова розпочинає блокування контрагентів компанії лише на підставі того, що третя компанія у ланцюгу постачання потрапила у перелік ризикових, додали в ЄБА. Тобто, це означає, що компанія не може виписувати податкові накладні жодному контрагенту, що унеможливлює її роботу. 

Зі свого боку Європейська Бізнес Асоціація пропонує не здійснювати одразу блокування та не заморожувати діяльність бізнесу і так в непростих економічних умовах. Більше того, і податкове законодавство країн ЄС не містить норм щодо блокування податкових накладних чи діяльності компанії за жодною ознакою

- наголосили в Асоціації.

Там також додали, що наразі у ДПС є всі права для здійснення перевірок компанії, тож якщо виникають будь-якого роду запитання до її діяльності, варто все ж ініціювати та провести перевірку. "Адже будь-яке блокування ґрунтується суто на підозрі, яка, ймовірно, може не виправдатись. А розблокування (через ДПС чи суд, займає тривалий час, адже навіть у нас в Асоціації з грудня і досі є компанії, яким врегулювати питання не вдалось)", - уточнили в ЄБА.

Нагадаємо

Блокування податкових накладних - одна з основних проблем, на яку скаржаться українські підприємці у сфері адміністрування податків. Загалом же, як вказується у статистиці Ради бізнес-омбудсмена, у третьому кварталі 2023 року 57% скарг від представників бізнесу стосувалися податкових питань.

Як зазначив бізнес-омбудсмен Роман Ващук в інтерв'ю, проблема в бізнесу навіть не в рівні податків, а в стилі адміністрування. Окрім того, він додав, що податкова і митниця 90-94% справ програють у судах – або у першій інстанції або в апеляції у Верховному Суді.

На думку експертів, така ситуація з судами свідчить про зловживання податківцями своїми повноваженнями, адже суди розбивають ці рішення. Дехто, як от економічний аналітик Павло Себастьянович, прямо називає це "схемами".

Серед основних таких схем він називає фіктивний експорт, реєстрацію фіктивного ПДВ від фіктивних компаній, експорт товарів за фіктивними документами з фіктивним ПДВ і повернення вже реального ПДВ, скрутки, блокування податкових накладних, надання статусу ризикового підприємству і організація тіньових схем зі зняття цього статусу.

Член Ради Асоціації платників податків Дмитро Олексієнко вважає, що за такою політикою адміністрування стоїть народний депутат, голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев, адже без його відома у ДПС не ухвалюються жодні важливі рішення. І він фактично керує податковою через свого колишнього помічника Євгена Сокура.

Водночас сам Гетманцев назвав свою діяльність щодо податкової – "парламентським контролем". Він також відкинув звинувачення про те, що перебирає на себе повноваження виконавчої влади, вказавши, що просто допомагає підприємцям.