ukenru
v-ukrayini-sprostuvali-feyk-scho-ponad-1000-polskikh-naymantsiv-zaginuli-na-viyni

Пропагандисти заявляють, що понад 1000 польських найманців загинули на війні в Україні: звідки з'явився цей фейк

 • 792807 переглядiв

КИЇВ. 8 грудня. УНН. Пропагандистські російські видання поширюють інформацію, що понад 1000 польських найманців загинули на війні в Україні. Однак журналісти фактчекінгового проєкту StopFakе повідомили, що це - фейк, інформує УНН.

Деталі

Вперше про 1200 загиблих поляків написав Якуб Можняк у польському виданні Niezależny Dziennik Polityczny. Згодом інформацію почали тиражувати російські ЗМІ та так звані Z-канали. Втім дане видання неодноразово поширювало дезінформацію, співзвучну з російськими пропагандистськими наративами про війну в Україні.

Як зазначається, з відкритих джерел відомо про смерть 5 польських добровольців, які воювали за Україну. Серед них немає жодного солдата, який перебував би на службі.

Більше того, у статті йдеться про те, що польська влада створила в місті Ольштин цвинтар «в американському стилі», щоб таємно ховати загиблих.

Одна наприкінці листопада 2022-го Міноборони Польщі ухвалило перехід на американський стандарт військових цвинтарів - їх створення планується у всіх регіонах Польщі.

Доповнення

Російські пропагандисти запустили фейк, що українські жінки-військові нібито поширюють нацистські заклики у застосунку для знайомств Tinder.

Українські Національні Новини

Суспільство