v-ukraini-zakripyly-u-zakonodavstvi-mozhlyvist-mytnoho-oformlennia-biometanu-shcho-tse-oznachaie

В Україні закріпили у законодавстві можливість митного оформлення біометану: що це означає

 • 28539 переглядiв

Верховна Рада ухвалила законопроект, що дозволяє митне оформлення біометану.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про митне оформлення біометану (№9456), що спрямований на вирішення питання його експорту. Про це повідомив у середу нардеп з податкового комітету Ярослав Железняк, пише УНН.

Деталі

"Рада прийняла #9456 внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану. "За" - 297", - повідомив Железняк у Telegram.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, до цього існувало питання неврегульованого митного оформлення біометану, тому з метою розвитку галузі необхідно було на законодавчому рівні усунути цю прогалину.

Законопроектом передбачається зміни до Митного кодексу України (ст. 232) щодо митного контролю та митного оформлення біометану, що переміщуються трубопровідним транспортом через митний кордон України.

"Для України в тому числі відкриття експортних можливостей – це залучення нових інвестицій в енергетичний та аграрний сектор економіки, створення нових робочих місць, створення бази для нових податків місцевого та державного рівня", - вказували розробники законопроекту.

Доповнення

У пояснювальній записці до законопроекту повідомляється, що на сьогодні понад 10 агрохолдингів розглядають можливість виходу на ринок біометану і планують будівництво понад 30 біометанових заводів із загальною потужністю виробництва понад 220 млн куб. м на рік, тому "питання виходу на європейський ринок повинно бути одним з пріоритетів".

За інформацією Біоенергетичної асоціації України, на яку посилаються автори законопроекту, в Україні працюють 77 біогазових установок. Вони виробляють до 260 млн куб. м палива на рік, які можна переробити на майже 150 млн куб. м біометану.

За оцінками, технічно досяжний потенціал виробництва біометану становить до 10 млрд куб. м на рік. У разі поступового руху у цьому напрамку у 2030 році загальне виробництво біометану в Україні може досягти 1 млрд куб. м на рік.

Біометан може використовуватись для заміщення природного газу, виробництва теплової енергії і електричної енергії, як паливо для транспорту, сировина для хімічної промисловості, сприятиме диверсифікації джерел енергії, прискорення переходу на чисту енергію, залучення інвестицій.

В Україні відкрився перший біометановий завод — Мінагрополітики13.04.23, 06:21 • [views_1567800]

Популярні

Новини по темі