v-nimechchyni-rozpochavsia-sud-nad-pidlitkamy-zvynuvachenymy-u-vbyvstvi-ukrainskykh-basketbolistiv

В Німеччині розпочався суд над підлітками, звинуваченими у вбивстві українських баскетболістів

 • 22941 переглядiв

У Ессені розпочався суд над чотирма підлітками, звинуваченими у вбивстві двох українських баскетболістів в Обергаузені. Прокуратура вважає, що напад було скоєно на ґрунті ксенофобії.

Після піврічної паузи розпочався судовий процес у справі про вбивство двох українських підлітків-баскетболістів в Обергаузені, що на заході Німеччини. У понеділок, 12 серпня, перед земельним судом в Ессені постали четверо підлітків віком 14, 15 та 16 років. Двоє з них є громадянами Німеччини, інші двоє — громадянами Сирії. Про це пише DW, передає УНН.

Деталі

На процесі, який відбувається в палаті у справах неповнолітніх, присутні батьки загиблих українців. За словами адвоката потерпілих Аліси Скальоне, вони очікують найсуворішого покарання для обвинувачених. Заплановано 11 судових засідань, які триватимуть до 21 листопада.

Контекст

Напад на українських підлітків, які грали за баскетбольний клуб Art Giants Düsseldorf, стався 10 лютого на головному вокзалі Обергаузена. 18-річний Артем Козаченко та 17-річний Володимир Єрмаков поверталися автобусом та збиралися пересісти на потяг до Дюссельдорфа.

В автобусі між українцями та групою підлітків виник конфлікт. Свідки зазначають, що підозрювані неодноразово провокували українців. Вони намагалися уникнути сутички, але після виходу з автобуса обвинувачені оточили їх та напали — спочатку кулаками та кийком, а потім ножами.

Володимир Єрмаков помер від отриманих поранень того ж вечора під час екстреної операції в лікарні. Артем Козаченко помер через 10 днів у реанімації від септичної поліорганної недостатності. Обидва українці втекли до Німеччини від війни у 2023 році.

Ксенофобські мотиви нападу

Прокуратура вважає, що напад було скоєно на ґрунті ксенофобії. Згідно з обвинуваченням, підозрювані ще в автобусі склали злочинний план, вирішивши атакувати українців на вулиці лише через їхню національність. Прокуратура має у своєму розпорядженні відеозаписи з камер спостереження в автобусі, які підтверджують цю версію.

Троє з чотирьох обвинувачених вже раніше були причетні до злочинів. Один із фігурантів справи раніше був затриманий за грабежі та нанесення тілесних ушкоджень. Адвокат потерпілих закликає суд врахувати ці факти при винесенні вироку.

Міністерство закордонних справ України взяло цю справу під особливий контроль.

Українець помер у притулку для біженців у Німеччині - ЗМІ12.08.24, 22:05

Популярні

Новини по темі

У Сумах пролунали вибухи під час повітряної тривоги

 • 38819 переглядiв

Суха погода в Україні 13 серпня: температура до 32° на півдні

 • 49937 переглядiв

Трамп заявив, що "повернеться" на місце замаху в жовтні

 • 117994 переглядiв