v-nabu-khochut-skasuvaty-pravky-lozovoho

В НАБУ хочуть скасувати "правки Лозового"

 • 324319 переглядiв

Детективам Національного антикорупційного бюро України нібито заважають ефективно працювати так звані "правки Лозового", які встановлюють граничні строки для досудового розслідування. Однак, в практиці антикорупціонерів є справи, які вони розслідують вже майже десять років, а весь цей час підозрюваним доводиться жити з суттєвими обмеженнями, пише УНН.

Іноземні експерти, які провели аудит діяльності Національного антикорупційного бюро України за 2021-2023 роки, вказали на необхідність скасування так званих "правок Лозового", адже вони нібито лише заважають детективам.

Кілька кримінальних правопорушень, які віднесено до підслідності НАБУ, відносяться до категорії із строком давності менше 5 років, що підриває ефективність кримінального переслідування корупції, особливо у справах про недостовірне декларування майна,

- йдеться у звіті аудиторів.

Однак, така ідея викликає багато запитань. Адже детективи давно вже "прославилися" гучними викриттями високопосадовців, але для того, щоб довести своє "викриття" іноді їм не вистачає і десяти років.

Показовими є кримінальні провадження проти ексголови компанії "Енергомережа" Дмитра Крючкова, які детективи розслідують вже майже 10 років. Довести його провину поки так і не вдалося, проте весь цей час Крючков змушений жити з суттєвими обмеженнями, які вже негативно вплинули на його спосіб життя та приватний бізнес.

Однією з нещодавніх "гучних" справ, яку НАБУ розслідує вже п’ять років, є справа проти вже колишнього міністра агрополітики Миколи Сольського. Розумні строки досудового розслідування вже давно минули, тому детективи тепер змушені продовжувати їх через суд.

За версією слідства, Сольський нібито заволодів земельними ділянками у Сумській області, які начебто належали Національній академії аграрних наук. Проте, як згодом з’ясувалося, таких земель ані у нього, ані у його родини чи афілійованих осіб немає. Однак є в учасників АТО, яким держава надала право на їхню приватизацію. Чим саме заволодів Сольський – у НАБУ відмовилися уточнювати. Понад те, детективи намагалися "злити" експертизу, яку самі ж і замовили і яка, вочевидь, мала свідчити про невинуватість ексміністра. Однак, публічні звинувачення зробили своє - Сольський залишив свою посаду міністра.

Додамо

Національне антикорупційне бюро України "відоме" своїм вмінням гучно оголосити про викриття чергової схеми та оголосити про підозру топчиновнику. Проте ці справи нерідко розвалюються у судах або ж навіть не доходять до туди.

Наочним прикладом є кримінальні провадження проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна. Обидві справи розвалилися у судах. Однак НАБУ не стало офіційно вибачатися перед ексміністром за незаконне кримінальне переслідування та псування ділової репутації.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В НАБУ хочуть скасувати "правки Лозового"

     • 324319 переглядiв

    У Кривому Розі відкриють новий ліцей МВС - міністр

     • 23764 переглядiв

    Шість громад отримали мобільні ЦНАПи – Федоров

     • 26487 переглядiв