ukraina-vymahaie-shchob-misiia-oon-yaknaishvydshe-rozsliduvala-terakt-v-olenivtsi-lubinets

Україна вимагає, щоб місія ООН якнайшвидше розслідувала теракт в Оленівці - Лубінець

 • 36422 переглядiв

Омбудсман Лубінець закликає ООН відновити місію з розслідування вибуху в колонії Оленівки. Україна готова надати матеріали, але ООН досі не погодилась їх розглянути.

Місія ООН жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії Оленівки на Донеччині у ніч із 28 на 29 липня 2022 року. Україна закликає ООН виконувати свій мандат та розслідувати масове вбивство в Оленівці. На цьому наголосив Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець у другу річницю теракту в Оленівці, передає УНН.

Деталі

Омбудсман нагадав, що загиблі в Оленівці мали офіційний статус військовополонених та були верифіковані МКЧХ. 

Україна звернулася до ООН та МКЧХ, як до гарантів домовленостей щодо захисників "Азовсталі". Домовленості передбачали, що їм збережуть життя та згодом обміняють.

Організації висловили готовність розслідувати теракт. 3 серпня 2022 року Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що організація готує для цього групу експертів. Через 5 місяців він розпустив місію через відсутні гарантії безпеки.

росія не надала доступу до Оленівки ні Україні, ні міжнародним організаціям. Місія ООН жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії. Я неодноразово намагався зустрітися з її учасниками і висловлював готовність передати матеріали, які є в України

- розповів Омбудсман.

Він також вказав, що пропонував російській уповноваженій з прав людини спільно відвідати місце трагедії, на що отримав відмову.

Україна вимагає, щоб місія ООН якнайшвидше відновила свою роботу або була створена нова місія. Закликаю ООН та МКЧХ виконувати свій мандат та розслідувати масове вбивство в Оленівці

- заявив Лубінець.

Доповнення

СБУ повідомила про підозру двом колаборантам, які підозрюються у причетності до загибелі українських військовополонених в Оленівці у липні 2022 року.

Нагадаємо 

Під час вибуху в ніч проти 29 липня 2022 року, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених.

7 липня 2023 року Україні вдалося повернути тіла військовополонених, які загинули внаслідок теракту в колонії окупованого селища Оленівка на Донеччині. Більшість із тіл — ідентифіковані. 

В ООН відхилили заяви росії, що українські військовополонені, які загинули в Оленівці, були вбиті українським ударом HIMARS

Популярні

Новини по темі

У росії прорвало ще одну дамбу: є загиблий та постраждалі

 • 14378 переглядiв

У ПВК "вагнер" підтвердили загибель своїх найманців у Малі

 • 12989 переглядiв