uhorshchyna-naklala-veto-na-spilnu-zaiavu-yes-shchodo-vyboriv-u-venesueli-politico

Угорщина наклала вето на спільну заяву ЄС щодо виборів у Венесуелі - Politico

 • 11994 переглядiв

Угорщина наклала вето на спільну заяву ЄС щодо виборів у Венесуелі, де Мадуро оголошено переможцем. Боррель самостійно висловив занепокоєння щодо недоліків та порушень під час голосування.

ЄС не зміг виступити єдиним фронтом щодо спірних виборів у Венесуелі після того, як Угорщина наклала вето на заяву, у якій висловлювалася занепокоєння з приводу передбачуваних "недоліків і порушень" у голосуванні та містився заклик до більшої прозорості, з посиланням на джерела повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

Президент Венесуели Ніколас Мадуро був оголошений переможцем президентських виборів 28 липня в країні контрольованим урядом виборчим органом, що дало йому близько 51% голосів проти 44% у його опонента Едмунда Гонсалеса Уррутії. Проте уряд країни не пояснив, як були розраховані та перевірені ці результати, вказує видання.

"Країни ЄС хотіли ухвалити спільну заяву, у якій висловили б стурбованість з приводу результату в понеділок, але їм завадила позиція Будапешта", - повідомили виданню два чиновники, знайомі з обговореннями.

Очільник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель згодом опублікував заяву - у якій йдеться про те, що "достовірні звіти внутрішніх та міжнародних спостерігачів вказують на те, що вибори були затьмарені численними недоліками та порушеннями" - від свого імені.

Розуміючи, що Угорщина, швидше за все, залишиться непоступливою, Боррель опублікував наступну заяву від свого імені у вівторок, замість того, щоб шукати підтримки у 27 країн-членів ЄС, зазначає видання.

"Дані, які [венесуельська] опозиція надала громадськості, пропонують радикально інший результат, ніж той, який було оголошено владою країни", - ідеться у другій заяві Борреля.

"Поки протоколи голосування не будуть оприлюднені та перевірені, результати виборів, як вони вже оголошені, не можуть бути визнані", - вказано у заяві.

"Вето Угорщини підкреслює фундаментальний недолік у зовнішній політиці ЄС, згідно з якою рішення - включаючи потенційні майбутні санкції проти Венесуели - мають одностайно узгоджуватися 27 країнами-членами блоку. Це призвело до того, що кілька країн, таких як Німеччина, виступили за ухвалення зовнішньополітичних рішень кваліфікованою більшістю", - пише видання.

З угорським урядом, як зазначає видання, не вдалося негайно зв'язатись для отримання коментаря про мотиви його вето.

Вибори в Венесуелі: Мадуро вкотре оголошено переможцем, опозиція заявляє про невизнання результатів29.07.24, 09:59

Популярні

Новини по темі

Кількість жертв зсувів в Індії зросла до 158

 • 13072 переглядiв