u-spravi-pro-zlyvy-v-nabu-ziavylysia-taiemnychi-fleshky-yikh-doliu-vyznachyv-sud

У справі про "зливи в НАБУ" з’явилися таємничі флешки - їх долю визначив суд

 • 104840 переглядiв

У справі про витік "зливи даних" у НАБУ виявлено флешки в автомобілі Біркадзе. На думку детективів, на них можуть бути докази вчинення правопорушення. Втім суд заборонив їх вилучення через недоведеність необхідності.

Під час обшуку автомобіля Георгія Біркадзе - фігуранта справи про "зливи даних" в НАБУ - вилучено декілька флешок. Проте кому вони належать і що на них - антикорупціонери поки не з’ясували. Про це йдеться в ухвалі ВАКС, пише УНН.

Зокрема повідомляється, що детективи провели обшук автомобіля Land Rover Range Rover і вилучили дві флешки, які їх думку належать Біркадзе, і можуть мати докази вчинення правопорушення. 

"Прокурор зазначив, що флешнакопичувачі можуть містити інформацію, яка має важливе значення для досудового розслідування, приховані або видалені файли, тому їх направлено на експертизу", - йдеться у тексті ухвали.

Як зазначив прокурор САП під час судового засідання, антикорупціонери не могли провести огляд флешок через "відсутність передбачених спеціалістів у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та відсутності обладнання", а тому поки не встановлено, яка ж саме інформація міститься на них.

Водночас сторона захисту заявила, що флешки, які вилучили з автомобіля, належать водію Біркадзе і він використовує їх для прослуховування музики. Окрім того, за його словами, стороні обвинувачення пропонувалось провести огляд носіїв щодо їх змісту, однак такий огляд проведено не було. 

ВАКС своєю чергою заборонив вилучати флешки через недоведеність необхідності такого вилучення. 

Контекст

Сам Георгій Біркадзе заявляв, що зі справи про ймовірний витік інформації з НАБУ зробили замість розслідування шоу.

Ще один фігурант скандалу зі зливом інформації – заступник директора НАБУ Гізо Углава також визнав наявність серйозних проблем під час розслідувань справ антикорупціонерами та зазначив, що у бюро зосереджені не на встановлені істини, а на досягненні "зовнішніх цілей".

Обидвох звинувачують у передачі внутрішньої інформації НАБУ стороннім особам, яка ймовірно могла сприяти відворотності їх покарання.

Додамо

Національне антикорупційне бюро України "відоме" своїм вмінням гучно оголосити про викриття чергової схеми та оголосити про підозру топчиновнику. Однак, нерідко ці справи антикорупціонерів не заходять далі "гучних заяв", адже розвалюються у судах

Наочним прикладом є кримінальні провадження проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна. Обидві справи розвалилися у судах. Однак НАБУ не стало офіційно вибачатися перед ексміністром за незаконне кримінальне переслідування та псування ділової репутації. Сам Омелян наголошував, що розслідування НАБУ завдали йому суттєвих репутаційних збитків.

Ще однією "гучною" справою НАБУ є справа проти вже колишнього міністра агрополітики Миколи Сольського. За версією слідства, Сольський нібито заволодів земельними ділянками у Сумській області, які начебто належали Національній академії аграрних наук. Однак, довести ні те, що ці землі належали НААН, ні те, що ними заволодів Сольський антикорупціонери поки не можуть, хоч і розслідують справу вже п’ять років. Однак, публічні звинувачення зробили своє - Сольський залишив свою посаду міністра.

Лише опинившись на місці людини, проти якої НАБУ веде розслідування, у бюро визнали проблеми. Хоча, на це вказували навіть міжнародні аудитори.

Популярні

Новини по темі

У Польщі через негоду загинуло двоє людей, є поранені

 • 12837 переглядiв