u-hruzii-zapratsiuvav-reiestr-inoahentiv

У Грузії набув чинності закон про "іноагентів"

 • 12711 переглядiв

З 1 серпня в Грузії почав діяти реєстр для НУО та ЗМІ, що фінансуються з-за кордону. Організації з понад 20% іноземного фінансування мають зареєструватися до 1 вересня, інакше отримають штраф.

У Грузії запрацював реєстр для реєстрації неурядових організацій та ЗМІ, що  фінансуються з-за кордону, який був створений на основі суперечливого закону "про іноагентів". Про це УНН повідомляє із посиланням на News Georgia.

"З 1 серпня організації, які підпадають під критерії, можуть подавати заяви", - заявив міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе на брифінгу 30 липня.

Закон зобов'язує реєструватися неурядові організації  і ЗМІ, понад 20% фінансування яких надходить із-за кордону.   Їх оголошують організаціями, що представляють "інтереси іноземної сили". На реєстрацію  в реєстрі є один місяць, до 1 вересня.

Після Мін'юст Грузії почне моніторинг з метою виявлення тих, хто ухилився. Поки незрозуміло, як він відбуватиметься, зазначає видання. 

До 1 січня 2025 року організації мають надати Мін'юсту декларації про доходи за 2023 рік. Після 1 січня - опублікувати дані про джерело і цілі фінансування на 2024 рік.

За нереєстрацію та неподання декларації передбачено штраф у розмірі 25 тисяч ларі. Згодом за кожен місяць прострочки  стягуватиметься ще по 20 тисяч ларі.

Довідково 

"Закон про іноагентів", який офіційно називається "про прозорість іноземного впливу", парламент Грузії ухвалив в остаточному читанні 14 травня. Президентка Саломе Зурабішвілі 18 травня наклала на нього вето. 28 травня парламент його подолав. 

У народі закон прозвали "російським" - за схожість із чинним у рф ЄС. Після ухвалення закону Євросоюз припинив частину допомоги Грузії, а США відклали військові навчання на невизначений термін.

Популярні

Новини по темі

У Грузії набув чинності закон про "іноагентів"

 • 12711 переглядiв

Умєров: додаткові ресурси на оборону критично важливі

 • 27214 переглядiв

Стрілець Куліш приніс Україні "срібло" Олімпіади-2024

 • 59682 переглядiв