ukenru
svit-bez-onkologiy-yak-zminilisya-pokazniki-smertnosti-vid-raku-v-ukrayini-ta-ssha

Світ без онкологій: як змінилися показники смертності від раку в Україні та США

 • 102495 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. За останні 30 років (з 1991 по 2019 рр. - ред.) смертність від раку в Америці знизилася на 32%, передає УНН з посиланням на дані Американського онкологічного співтовариства.

Цитата

“Цей успіх пояснюється, багато в чому, тим, що курців стало менше, що призвело до зниження захворюваності на рак легенів та іншими видами раку, пов'язаними з курінням. Прискорення зниження рівня смертності від раку говорить про силу профілактики, скринінгу, ранньої діагностики, лікування і загальних намірів і потенціалу жителів країни наблизитися до "світу без раку", — йдеться в повідомленні.

Проте рак продовжує залишатися другою найпоширенішою причиною смерті в США після серцево-судинних захворювань.

Також, згідно з дослідженнями Американського онкологічного співтовариства, щонайменше 42% прогнозованим новим випадкам раку потенційно можна запобігти. Це включає 19% випадків раку, викликаних курінням, і не менше 18% випадків, викликаних поєднанням надмірної маси тіла, вживання алкоголю, поганого харчування і відсутності фізичної активності.

Ситуація в Україні

За рік в Україні, згідно статистичних даних, смертність від злоякісних новоутворень зменшилася на 4%. Так, за січень-листопад 2021 року в Україні від раку померло 67 тис. 750 осіб, тоді як у січні-листопаді 2020 року цей показник досягав 70 тис. 675 осіб.

По темі

За словами фахівців лікарні ізраїльської онкології LISOD, в даний час багато видів раку, особливо на ранніх стадіях ефективно піддаються лікуванню. Все залежить від конкретного захворювання, загального стану пацієнта і його морального настрою. Головне - вчасно виявити хворобу. А для цього всім людям, незалежно від ризиків, слід регулярно проходити скринінгові обстеження. Вони не знижують ризик, але дозволяють виявити небезпечне захворювання на ранній стадії, коли лікування найбільш ефективне.

Українські Національні Новини

Суспільство