sviashchennyka-upts-mp-zatrymaly-za-shpyhuvannia-dlia-rosiiskoho-hru-sbu

"Був агентом російського гру": СБУ повідомила про затримання священника УПЦ (МП)

 • 38865 переглядiв

СБУ запобігла серії повітряних ударів рф по об'єктах Укрзалізниці на Харківщині. Затримано двох агентів російської розвідки, які збирали інформацію про рух ешелонів ЗСУ для підготовки обстрілів.

Служба безпеки України повідомила про затримання священника УПЦ (МП), який був агентом російського гру і готував удар по ешелонах ЗСУ на Харківщині, пише УНН.

Деталі

"Служба безпеки запобігла серії повітряних ударів рф по об’єктах Укрзалізниці на Харківщині. У результаті багатоетапної спецоперації було затримано двох агентів воєнної розвідки рф, які готували обстріл ешелонів ЗСУ, що перевозять особовий склад, техніку та боєприпаси на передову. За матеріалами справи, головним фігурантом виявився громадянин росії, настоятель одного із Харківських храмів УПЦ (МП), який був завербований спецслужбою країни-агресора ще до повномасштабної війни", - повідомили у СБУ у соцмережах.

За даними СБУ, після вторгнення рф на нього вийшов кадровий співробітник головного управління генштабу збройних сил росії (відомого як гру). Його особу вже встановлено Службою безпеки.

"Під час дистанційного контакту ворожий спецслужбіст поставив перед кліриком завдання: зібрати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківщини. Щоб отримати розвіддані, священик залучив свого знайомого – працівника місцевої філії Укрзалізниці", - вказали у СБУ.

Як повідомили у спецслужбі, встановлено, що "посадовець дав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів Сил оборони".

Зазначається, що відзняті кадри священнослужитель мав пересилати своєму куратору через анонімний чат у месенджері. Використовували шифрувальні символи. Щоразу видаляли листування. "У разі отримання "розгорнутого звіту", окупанти планували здійснити за вказаними координатами вогневе ураження", - розповіли у СБУ.

Служба безпеки, як повідомляється, завчасно викрила ворожих поплічників. Обох фігурантів було затримано у власних помешканнях.

Клірику та його спільнику повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану) ККУ. Санкція статті передбачає покарання до 12 років тюрми.

Зловмисники перебувають під вартою. Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації їхніх дій.

СБУ повідомила про підозру настоятелю УПЦ (МП) з храму на окупованому лівобережжі Херсонщини22.07.24, 16:17

Популярні

Новини по темі