Так, дослідження вчених показало, що соняшникове насіння може містити афлатоксин - токсичну речовину, що виробляється пліснявими грибами роду Aspergillus, які зазвичай інфікують кукурудзу, арахіс, фісташки і мигдаль.
Дослідження було проведено в Танзанії, але проблема, можливо, не обмежується цим регіоном, відзначили вчені.
Регулярний вплив афлатоксину при вживанні кукурудзи і арахісу стає причиною 25-155 тисяч смертей щорічно у всьому світі. До того ж цю речовину вважають потенційним канцерогеном для печінки.
Мільярди людей в усьому світі схильні до дії цього токсину через харчові продукти, особливо в регіонах, де вони не проходять регулярний моніторинг вмісту небезпечних речовин.
Вчені проаналізували вміст афлатоксину в насінні і соняшниковій макусі в семи регіонах Танзанії в 2015-2016 роках. Виявилося, що близько 60 відсотків насіння і 80 відсотків макухи заражені цією речовиною.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, в насінні "Semki" і "Клацні сємкі" виявили токсичні елементи міді.