sohodni-vsesvitnii-den-borotby-za-zaboronu-yadernoi-zbroi-chomu-kraini-yaki-neiu-volodiiut-ne-khochut-vid-nei-vidmovytysia

Сьогодні Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї: чому країні, які нею володіють, не хочуть від неї відмовитися

 • 19064 переглядiв

Вранці шостого серпня 1945 року американський літак «Енола Гей» скинув ядерну бомбу «Little Boy» на японське місто Хіросіма. Ядерна бомба вибухнула на висоті 600 метрів, через 43 секунди після того як була скинута з літака. Від вибуху практично одразу загинули 80 тисяч чоловік.

Сьогодні, шостого серпня, у багатьох країнах світу відбуваються заходи з нагоди Всесвітнього дня боротьби за заборону ядерної зброї, пише УНН.

Вранці шостого серпня 1945 року американський літак "Енола Гей" скинув ядерну бомбу "Little Boy" на японське місто Хіросіма.

Ядерна бомба вибухнула на висоті 600 метрів, через 43 секунди після того як була скинута з літака. Від вибуху практично одразу загинули 80 тисяч чоловік. 200 тисяч людей зазнали радіаційного ураження. Більшість з них померли у перші ж роки після бомбардування.

Однією з небагатьох споруд, ка вціліла під час ядерної атаки стала будівля "Дому сприяння промисловості". Саме довкола неї архітектор Кезно Танге у 1954 році звів Меморіальний парк миру, який є постійним нагадуванням для нинішніх та майбутніх поколінь про небезпеку застосування ядерної зброї.

Тривалий час вважалося, що наявність ядерної зброї може стати засобом стримування та одним з ключових елементів системи противаг під час "Холодної війни".

У перші десятиліття після Другої світової війни сформувалася, так звана, ядерна п’ятірка: США, срср (тепер рф), Велика Британія, Франція, Китай.

Згодом до "ядерного клубу" доєдналися Індія, Пакістан та КНДР.

Вважається, що Ізраїль теж володіє ядерною зброєю. Свою ядерну програму намагається розвивати Іран.

Після розпаду срср на території України теж була ядерна зброя. Однак, підписавши у 1994 році Будапештській меморандум, Україна від неї відмовилася в обмін на гарантії безпеки з боку США, Великої Британії та рф.

Популярні

Новини по темі

Генштаб: минулої доби відбулося 108 бойових зіткнень

 • 31643 переглядiв

Швейцарія планує інтегрувати 40% українських біженців

 • 50111 переглядiв

У Сумах лунають вибухи

 • 32583 переглядiв

ЦАХАЛ повідомив про вбивство командира "Хезболли" у Лівані

 • 111187 переглядiв