sohodni-den-prykordonnyka-ukrainy-okhorontsi-rubezhiv-nashoi-derzhavy-pershymy-vstupyly-u-nerivnyi-bii-z-viiskamy-ahresora

Сьогодні День прикордонника України – охоронці рубежів нашої держави першими вступили у нерівний бій з військами агресора

 • 20229 переглядiв

Сьогодні, 30 квітня, в Україні відзначається День прикордонника. Подія була започаткована у 2018 році на честь того, що у 1918 році війська УНР в результаті контрнаступу вийшли на кордон молодої української держави.

Сьогодні, 30 квітня, в Україні відзначається День прикордонника, пише УНН.

За роки Незалежності дата відзначення професійного свята охоронців українського кордону декілька разів змінювалася.

У 2018 році остаточною датою було встановлено 30 квітня.

Пов’язано це з тим, що після підписання Брестського мирного договору у 1918 році Українська Народна Республіка була визнана незалежною державою у межах визначених кордонів.

На початку квітня того ж року українські війська розпочали наступ на Донбасі проти більшовицької росії та донської республіки з метою відновлення територіальної цілісності УНР.

Саме 30 квітня 1918 року після взяття станції Колпакове на рубежі УНР та донської республіки на кордоні земель замайорів жовто-блакитний прапор як символ вільної незалежної України.

Вранці 24 лютого 2022 року підрозділи Державної прикордонної служби України були одними з перших, хто прийняв нерівний бій з переважаючими силами російського агресора.

Символом першого дня спротиву ворогу стала легендарна фраза "руській корабль, іди на…", яку приписують одному з українських прикордонників на острові Зміїний.

Нині наші прикордонники беруть участь у бойових діях на найбільш відповідальних ділянках фронту, а також концентрують свої зусилля на нейтралізації диверсійно-розвідувальних груп ворога, які намагаються потрапити до України.

Прикордонники вступили в бій з російською ДРГ на Сумщині 25.04.24, 10:17

Захар Подкидишев

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    30 квітня: Міжнародний день джазу, День зачіски

     • 129293 переглядiв

    Тепло та без опадів: якою буде погода 30 квітня

     • 18683 переглядiв

    На Філіппінах через аномальну спеку закрили тисячі шкіл

     • 24337 переглядiв