sohodni-den-povitrianykh-syl-zsu-rol-zakhysnykiv-ukrainskoho-neba-u-vidbytti-rosiiskoi-ahresii

Сьогодні День Повітряних сил ЗСУ: роль захисників українського неба у відбитті російської агресії

 • 23789 переглядiв

Повітряні сили були, фактично першими, хто прийняв на себе ворожий удар, адже авіація противника за будь-яку ціну намагалася встановити своє панування в українському небі. З початку війни в небі над Україною знищено 363 ворожих літаки, 326 вертольотів, 13057 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 2410 крилатих ракет.

Сьогодні, у першу неділю серпня своє професійне свято відзначають військовослужбовці Повітряних сил Збройних сил України. Подія була започаткована указом президента у 2007 році, пише УНН.

Після здобуття незалежності у 1991 році На базі Військово-повітряних сил радянського союзу 17 березня 1992 року, відповідно до директиви Начальника Головного штабу Збройних сил України, було створено Військово-повітряні сили України.

На той момент наа території України знаходилося 4 повітряні армії, 10 авіаційних дивізій, 49 авіаційних полків, 11 окремих ескадрилей. За кількісним показником військова авіація України 1992 року поступалася лише авіації Сполучених Штатів, росії та Китаю і була найчисленнішою в Європі.

Однак, не всі льотчики присягнули на вірність Україні. Були випадки перегонів бойових літаків до рф.

5 квітня 1992 року були створені війська Протиповітряної оборони України.

На жаль, через погане фінансування українські ВПС та ППО поступово втрачали свою боєздатність.

Через угоди щодо роззброєння, Україні довелося позбутися багатьох літаків, зокрема стратегічної авіації.

У 2004 році, у рамках реформи, ВПС та ППО були об’єднані в один рід військ – Повітряні Сили ЗСУ.

Першим командувачем ПС ЗСУ був призначений генерал-полковник Анатолій Торопчин.

Повітряні сили були, фактично першими, хто прийняв на себе ворожий удар, адже авіація противника за будь-яку ціну намагалася встановити своє панування в українському небі.

Вже у перший же день вторгнення наші льотчики "приземлили" два найсучасніші російські Су-30СМ. Не відставали від них наші ракетники та зенітники.

З початку війни в небі над Україною знищено 363 ворожих літаки, 326 вертольотів, 13057 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 2410 крилатих ракет.

Винищувальна авіація Повітряних Сил на озброєнні літаки Су-27 та МіГ-29, штурмова – Су-25, бомбардувальна – Су-24 та Су-24М. Також, за даними, ЗМІ, Україна вже почала отримувати літаки F-16.

Підрозділи протиповітряної оборони завдяки допомозі західних партнерів тепер мають на озброєнні зенітні ракетні комплекси NASAMS, IRIS-T, Crotale, Gepard, Patriot та SAMP-Т/MAMBA.

Командувачем ПС ЗСУ на даний час є генерал-лейтенант Микола Олещук.

Популярні

Новини по темі

Авіаудар Ізраїлю по школі в Газі вбив 15 палестинців

 • 24848 переглядiв

Виявлена активність ворожої авіації в Азовському морі

 • 24198 переглядiв

Том Круз виконає трюк на закритті Олімпіади в Парижі

 • 18228 переглядiв