slidchyi-povynen-vstanovyty-chy-vplyvaie-zyma-na-khid-rozsliduvannia-yoho-spravy-perebuvaiuchy-na-posadi-v-nbu-yuryst

Слідчий повинен встановити, чи впливає Зима на хід розслідування його справи, перебуваючи на посаді в НБУ - юрист

 • 57584 переглядiв

Слідчий повинен встановити, чи впливає Зима на хід розслідування його справи, перебуваючи на посаді в НБУ, каже юрист.

Слідчий повинен встановити, чи може директор департаменту НБУ Олександр Зима впливати на хід розслідування його справи, продовжуючи перебувати на посаді. У разі виявлення негативного впливу, чиновник Нацбанку має бути відсторонений. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив колишній заступник генерального прокурора Олексій Баганець.

Контекст

Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у кримінальному провадженні щодо ймовірного зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків, директором юридичного департаменту Національного банку України Олександром Зимою.

Як повідомляв УНН, кримінальна справа стосується листа Національного банку України до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підписом Олександра Зими, яким він рекомендував Фонду відкликати позови, подані "Конкордом" проти НБУ. У документі йшлося про чотири позови банку "Конкорд" до НБУ, у яких банк вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Ці позови були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію "Конкорду" й увів туди тимчасову адміністрацію.

Зазвичай, слідчі у кримінальному провадженні в першу чергу встановлюють, чи може людина, дії якої розслідуються, впливати на свідків чи потерпілих, а також перешкоджати слідству, продовжуючи перебувати на своїй посаді. З урахуванням того, що Юлії Сосєдці довелося через суд вимагати надання їй статусу потерпілої, існує велика ймовірність, що справою Зими насправді ніхто не займається. Адже як пояснити відсутність підозри, а також рішення суду про відсторонення Зими?

До речі, окрім роботи на посаді директора юридичного департаменту НБУ, Зима ще й продовжує бути головою Адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізосіб. Тобто по факту має дуже широкий спектр можливостей впливати на тих, кому раніше міг дати ймовірно незаконне доручення щодо відкликання позовів проти Нацбанку.

Якщо на стадії слідства буде доведено, що людина, перебуваючи на цій посаді і використовуючи своє службове становище, буде негативно впливати на стан проведення досудового розслідування, на можливість впливу на свідків, очевидців, потерпілих, тобто учасників кримінального провадження, негативно з метою уникнути кримінальної відповідальності – то, звичайно, що це є достатня підстава для слідчого і прокурора звертатися до суду про відсторонення такого підозрюваного від займаної посади

- зазначив Баганець.

Щодо проведення службового розслідування дій Зими, колишній заступник генпрокурора зазначив, що таку необхідність визначає керівник організації, тобто у випадку Зими – голова НБУ Андрій Пишний. "Якщо керівник вважає, що проведення цього службового розслідування ніяк не вплине на притягнення цієї особи до кримінальної відповідальності – він може його не проводити. Але, якщо ці, так би мовити, дії, які вчинив його підлеглий, можуть порушувати внутрішній розпорядок, можуть впливати на реалізацію тих повноважень, якими ця особа наділена, і що це може потягти ще більш складні або негативні наслідки – то, звичайно, він повинен проводити службове розслідування", - зазначив Баганець.

Нагадаємо

Співзасновниця "АТ "АКБ "Конкорд" Олена Сосєдка заявила, що Національний банк України проігнорував пропозиції акціонерів банку "Конкорд" перед його ліквідацією, а потім ще й за вказівкою регулятора їх позбавили права на справедливий суд.

Популярні

На Дніпропетровщині сили ППО збили чотири російські дрони

 • 77670 переглядiв

В російському Курську вночі пролунали вибухи

 • 107457 переглядiв

Міжнародний день пива: ТОП 20 фактів про хмільний напій

 • 102403 переглядiв

Новини по темі

Генштаб: 127 боїв за добу, третина на Покровському напрямку

 • 26930 переглядiв