ukenru
sbu-vidzvituvala-pro-neytralizatsiyu-300-kiberatak-na-obyekti-kritichnoyi-infrastrukturi

За півроку на об’єкти критичної інфраструктури України здійснено понад 300 кібератак

 • 13614 переглядiв

КИЇВ. 21 липня. УНН. Протягом першого півріччя 2020 року Служба безпеки України нейтралізувала понад 300 кібератак на об’єкти критичної інфраструктури, викрила майже 20 хакерських угруповань, значну частину яких контролювали з РФ. Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає УНН.

В відомстві зазначили, що заблокували механізм фінансування незаконних збройних формувань "ЛНР" через системи електронних платежів.

"Група громадян на окупованій частині Луганщини під кураторством так званого “МДБ ЛНР” і ФСБ РФ створила псевдофінансову установу “Перший комерційний центр”. Ця структура забезпечувала проведення в ОРЛО операцій з поповнення та зняття коштів з банківських платіжних карт України та РФ, валютно-обмінних операцій, грошових переказів через міжнародні платіжні системи, обіг електронних коштів у заборонених Україною ресурсах", – йдеться в повідомленні.

Також була заблокована діяльність організованої групи мешканців Києва та Житомира, які за допомогою програмного забезпечення здійснювали підміну номерів і видавали міжнародний трафік псевдооператорів “Фенікс” і “Лугаком” з окупованої території Донбасу і Російської Федерації за місцеві телефонні розмови українських абонентів.

"СБУ запобігла розсилці листів на тему COVID-19 начебто від імені Центру громадського здоров’я МОЗ України. Завдяки спільній спецоперації СБУ і Державної податкової служби заблоковано податкову схему, котра щомісяця завдавала збитки державі на 2 мільярди гривень. Загалом за цей період викрито та припинено 219 фактів протиправного використання електронних платіжних систем і систем розрахунків, “криптовалют” і “криптовалютних технологій”, – поінформували в СБУ.

Для захисту кібербезпеки України було розпочато 295 кримінальних проваджень, у тому числі 82 – за несанкціоноване втручання у роботу комп’ютерів, 17 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності.

Окрім того, за півроку СБУ припинила діяльність 2,7 тис. спільнот у соцмережах, 375 вебресурсів, 431 інтернет-агітатора і 10 ботоферм, які поширювали фейки та деструктивну інформацію.

“Велику роль для захисту національного інформпростору відіграло продовження санкцій проти російських соцмереж “ВКонтакте” і “Одноклассники”, а також продуктів “Яндекс”, “Mail.ru”, “Доктор Веб”, “Касперский”, “1С”, “Парус”, – зазначили в СБУ.

Як раніше повідомляв УНН, Ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки СБУ оновив національну платформу MISP-UA для ефективної протидії кіберзагрозам і обміну даними.

Українські Національні Новини

Суспільство