ukenru
psikhotropni-preparati-ta-onkologiya-likar-rozpovidaye-pro-nyuansi-vikoristannya

Психотропні препарати та онкологія: лікар розповідає про нюанси використання

 • 25949 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Лікар-психіатр лікарні ізраїльської онкології LISOD Антон Віленчик під час IV Форуму онкопацієнтів розповів про те, хто може призначати заспокійливі та антидепресанти онкопацієнтам, і які показання повинні бути для призначення психотропних препаратів в цілому, передає УНН.

Цитата

“Відповідно до Закону "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" психотропні препарати можуть призначати будь-які лікарі або медзаклади, які мають ліцензію МОЗ України на це.

Але провести психіатричний огляд, виставити діагноз психічного розладу має право тільки лікар психіатр, згідно ЗУ „Про психіатричну допомогу", з добровільної або недобровільної згоди пацієнта в критичних ситуаціях", — пояснив лікар.

Що стосується показань для призначення таких препаратів, то вони можуть використовуватися, за словами Антона Віленчика, на тлі слідових впливів перенесених в минулому дитячих психологічних і фізичних травм, у випадках, якщо у родичів були психічні розлади, при ураженні органів і систем пухлинним процесом, що впливає на психічний стан пацієнта або для усунення побічних ефектів протипухлинних інтервенцій.

При цьому лікар нагадує, що психотропні препарати мають і побічні ефекти, які обов'язково слід враховувати.

"До побічних ефектів психотропних препаратів слід віднести ризик кровотеч при спільному прийомі з НПЗЗ (нестероїдні протизапальні препарати, — ред.), ризик серотонінового синдрому при поєднанні з фентанілом і трамадолом, і ризик погіршення психічного стану", — розповів лікар.

Нагадаємо

Згідно Національного канцер-реєстру України, українські чоловіки частіше хворіють злоякісними новоутвореннями трахеї, бронхів і легенів, а жінки — злоякісними новоутвореннями молочної залози.

Українські Національні Новини

Здоров'я