ukenru
pozablokovyi-status-ukrainy-ta-zamorozka-po-linii-frontu-turechchyna-proponuie-novyi-myrnyi-plan-roszmi

Позаблоковий статус України та "заморозка" по лінії фронту: Туреччина пропонує новий мирний план - росЗМІ

 • 28717 переглядiв

Туреччина підготувала проект мирного договору, який пропонує "замороження" лінії фронту та позаблоковий статус для України з метою врегулювання українсько-російської війни.

Туреччина підготувала новий проєкт мирного договору щодо розв'язання українсько-російської війни, який передбачає "заморозку" лінії фронту та позаблоковий статус України. Про це пишуть росЗМІ, яким нібито вдалось ознайомитись з документом, передає УНН.

Деталі 

російські журналісти запевняють, що цей план просувається за посередництва президента Туреччини Реджепа Ердогана і є ініціативою турецької сторони.

Окремо наголошується, що проєкт документа вже отримали всі три сторони - Україна, Туреччина, та росія. Зазначається, що він ґрунтується на документах перших переговорів у Стамбулі, а також туди увійшла частина формулювань травня 2022 року.

Зеленський та президентка Швейцарії обговорили підготовку до першого Саміту миру10.04.24, 18:25 • [views_0]

Проєкт нового договору від турецької сторони передбачає

  • взаємне зобов’язання США і росії про незастосування за жодних умов ядерної зброї, а також відновлення договору про обмеження стратегічних озброєнь, причому за неможливості одностороннього виходу з нього в майбутньому.
  • заборона на втручання у внутрішні справи іншої країни будь-яким способом, який може викликати дестабілізацію її уряду.
  • заморожування війни за наявною лінією фронту.
  • зобов’язання провести у 2040 році референдуми: загальноукраїнський щодо зовнішньополітичного курсу країни, а також референдуми під міжнародним контролем на всіх українських територіях, анексованих на момент заморозки війни росією.
  • гарантії позаблокового статусу України до 2040 року.
  • обмін полоненими за формулою «всіх на всіх»
  • росія не заперечує проти вступу України до Євросоюзу.

Доповнення

Джерела росЗМІ допускають, що цю ініціативу може підтримати низка європейських політиків, її також пропонуватимуть для підтримки окремим країнам Глобального Півдня.

Водночас самі російські журналісти вважають, що ймовірність ухвалення цього документа невисока, оскільки це "уже щонайменше дев’ятий проєкт такого роду".

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський заявив, що для переговорів України з росією однієї Туреччини недостатньо, і для посередницьких зусиль потрібен мирний саміт за участю багатьох країн.

Китай підтримує проведення міжнародної мирної конференції, на яку погодяться Україна та росія07.03.24, 10:58 • [views_0]