polskyi-yevrokomisar-pohrozhuie-zablokuvaty-prodovzhennia-torhovelnykh-pilh-dlia-ukrainy-vysuvaie-vymohy

Польский єврокомісар погрожує заблокувати продовження торговельних пільг для України, висуває вимоги

 • 100242 переглядiв

Польський комісар ЄС Януш Войцеховський погрожує заблокувати продовження торговельних привілеїв для України без його пропозицій.

Єврокомісар із питань сільського господарства з Польщі Януш Войцеховський не підтримає розпорядження Єврокомісії щодо продовження угоди про вільну торгівлю з Україною, якщо його пропозиції не будуть враховані. Про це йдеться з його листа президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, пише RMF24, інформує УНН

Збереження торговельних привілеїв для України, що містяться в постанові ЄС, яка спливає цьогоріч, без захисних застережень і кількісних обмежень загрожує відновленням кризи надлишкової пропозиції імпортної сільськогосподарської продукції з України

- йдеться в листі Войцеховського.

Деталі 

Як зазначає RMF24,  внутрішньовідомчі консультації ЄК  щодо продовження угоди про вільну торгівлю з Україною, закінчуються завтра.

Войцеховський не підтримає продовження угоди про вільну торгівлю з Україною, якщо його пропозиції не будуть враховані. 

Крім передбачення механізмів, як у випадку блокування з боку ЄС українського збіжжя, єврокомісар наполягає на введенні квот щодо ввезення з України цукру і м’яса птиці.

Войцеховський пропонує включити до нової угоди захисні механізми, як у випадку блокування з боку ЄС українського ріпаку, кукурудзи, соняшнику та пшениці.   Польський комісар також закликає запровадити кількісні обмеження на цукор і м'ясо птиці - імпорт яких, на його думку, стрімко зростає і загрожує дестабілізувати ринок ЄС. 

Єврокомісар пише, що ЄС "повинен переосмислити концепцію своєї допомоги, яка передбачає необмежену відкритість". У ситуації, що склалася, він звинувачує росію, яка блокує Чорне море і витісняє Україну з її традиційних ринків в Азії та Африці. 

У листі комісар також повторює свою пропозицію про підтримку українського транзиту до морських портів ЄС, звідки українське зерно транспортуватиметься на африканські або азійські ринки.

Нагадаємо 

У травні минулого року Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про продовження на рік безмитної торгівлі з Україною та інших торгових поступок. Набуття чинності рішення очікується. Рішення набуло чинності 6 червня. 

Тетяна Краєвська

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У Нижньому Тагілі вибухнула цистерна поруч з нафтобазою

     • 28076 переглядiв