ukenru
polski-fermery-anonsuvaly-rozblokuvannia-rukhu-vantazhivok-u-bik-ukrainy-na-odnomu-z-punktiv-propusku

Польські фермери анонсували розблокування руху вантажівок у бік України на одному з пунктів пропуску

 • 25537 переглядiв

Польські фермери збираються тимчасово розблокувати рух вантажівок до кордону з Україною на пункті пропуску "Дорогуськ", дозволивши українським водіям повернутися додому, але протест триватиме.

Польські фермери сьогодні збираються розблокувати рух вантажівок у бік кордону з Україною на польському ПП "Дорогуськ", що навпроти українського ПП "Ягодин", повідомив лідер місцевого протесту Войцех Лось, пише УНН з посиланням на RMF24.

Деталі

Лідер протесту перед переходом у Дорогуську Войцех Лось оголосив, що після 13:00 за місцевим часом (14 година по Києву) польські аграрії з польського боку пропускатимуть до кордону вантажівки, які стоять у черзі.

Він наголосив, що це не означає призупинення чи завершення протесту перед кордоном з Україною.

"Це наш жест у бік українських водіїв, щоб вони могли повернутися до своїх родин, у свою країну, яка все ще перебуває у складній ситуації, у час війни, де їм доводиться протистояти росії", - сказав він.

Він зазначив, що 35 днів польські аграрії блокують дорогу в напрямку пункту пропуску з Україною.

Він повідомив, що на 13:00 перед пунктом пропуску запланована пресконференція, а потім аграрії тимчасово розблокують рух у бік кордону. На запитання, на який термін, він відповів, що "ми відкриваємо кордон і все, але поки не знаємо, доки".

"Зараз ми чекаємо на реакцію прем’єр-міністра, міністра (сільського господарства – ред.) та України", – сказав Лось.

Він також пояснив, що тимчасово рух з Польщі в Україну тут блокувати не будуть. Він також зазначив, що протестувальники залишаться на пункті пропуску в Дорогуську.

"Ми випускаємо українських водіїв з Польщі, але блокування вантажівок, які прямують з України до Польщі, триватиме", – додав лідер протесту.

Офіцер Ева Чиж з поліції Хелму розповіла, що вранці черга до переходу в Дорогуську була довжиною 8 км і доходила до міста Бжезно. Там близько 300 вантажівок. За її словами, орієнтовний час очікування на оформлення становить приблизно 70 годин. Наразі мітингувальники пропускали тут 3 бік України по дві вантажівки на годину.

"Протестувальники на кордоні регулярно пропускають транспорт гуманітарної та військової допомоги, живих тварин і автобуси", - зазначається у повідомленні,

На всіх автомобільних пунктах пропуску на кордоні з Україною в  Люблінському воєводстві, як вказано, тривають протести фермерів. Вони виступають проти запровадження "Зеленої угоди" ЄС та надходження товарів з України.

Доповнення

Польські фермери блокували рух вантажівок у п'яти пунктах пропуску.

Як повідомили раніше сьогодні у Держмитслужбі, за інформацією польської сторони, 13 березня о 10:00 за варшавським часом (11 година за Києвом) також планувалася акція протесту і блокування руху вантажного транспорту перед пунктом пропуску "Корчова - Краківець" - шостим пунктом пропуску. 

Зокрема, ідеться про блокування представниками польських аграріїв і перевізників автодороги, по якій рухаються вантажівки на виїзд з Республіки Польща та вʼїзд в Україну, на відстані до 1 км до пункту пропуску; ⁠блокування представниками польських фермерів автомагістралі А4 на відстані до 500 м до пункту пропуску (блокування в зазначеному місці ще не здійснювалось). Рух пасажирського транспорту (легкових автомобілів, автобусів) в обидва напрямки, як очікувалося, має здійснюватися безперешкодно.