polshcha-dozvolyla-sylovykam-bezkarno-zastosovuvaty-zbroiu-na-kordoni

Польща дозволила силовикам "безкарно" застосовувати зброю на кордоні

 • 20665 переглядiв

Польський парламент ухвалив закон, що дозволяє силам безпеки "безкарно" застосовувати смертоносну зброю у відповідь на загрози. Це викликало занепокоєння правозахисників щодо можливих порушень прав людини.

Польський парламент в п'ятницю (26 липня) ухвалив закон, який дозволяє силам безпеки країни "безкарно" застосовувати зброю на кордоні з білоруссю. Тепер документ має підписати президент Польщі Анджей Дуда. Про це УНН повідомляє із посиланням на Euractiv. 

Деталі

Нове законодавство "виключає кримінальну відповідальність за застосування зброї або прямої сили в порушення правил" силами безпеки, якщо існувала загроза безпеці людини або країни.

Законопроєкт ще має підписати президент країни.  Втім активісти висловили занепокоєння тим, що поліція, прикордонники і солдати тепер зможуть діяти - або навіть вбивати - безвідповідально.

 Як зазначається, документ було внесено після того, як на білоруському кордоні був смертельно поранений ножем польський солдат.

Польща, член НАТО і ЄС, звинуватила союзника мінська москву в тому, що вона називає спробами незаконно переправити тисячі людей з Африки до Європи, доправляючи їх літаком до оосії і потім відправляючи до польського кордону з білоруссю.

Польща заявляє, що білорусь дозволяє мігрантам перетинати свій кордон у рамках "гібридної війни" з ЄС. 

Раніше цього місяця Польща заявила, що збільшить свою військову присутність і оборонні укріплення вздовж білоруського кордону через "постійні провокації".

Польща допоможе у підготовці Українського легіону на своїй території19.07.24, 23:45

Популярні

Новини по темі

Збірна Китаю здобула перше "золото" Олімпіади-2024

 • 19607 переглядiв