pokaraty-nemozhna-vypravdaty-vrp-sohodni-rozghliane-zaiavu-suddi-tsykticha-pro-tysk-z-boku-hetmantseva

Покарати неможна виправдати: ВРП сьогодні розгляне заяву судді Циктіча про тиск з боку Гетманцева

 • 12673 переглядiв

Вища рада правосуддя розгляне заяву судді Циктіча про тиск з боку голови податкового комітету Ради Гетманцева. ВРП, ймовірно, збирається закрити очі на тиск, виходячи з назви пункту порядку денного.

Вища рада правосуддя у вівторок, 23 липня розгляне заяву судді Шевченківського районного суду Києва Віталія Циктіча про тиск та втручання у діяльність суду з боку голови податкового комітету Ради Данила Гетманцева, пише УНН.

Засідання ВРП заплановане на 10:00, йдеться на офіційному сайті. Розгляд заяви судді Циктіча включений у десятий пункт порядку денного.

Виходячи із назви цього пункту "Про затвердження висновків членів Вищої ради правосуддя про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя", ймовірно, ВРП збирається закрити очі на тиск Гетманцева на суддю.

Водночас висновку попередньої перевірки фактів, викладених у заяві судді Циктіча, яку проводив голова ВРП Григорій Усик на сайті досі немає.

Нагадаємо

Раніше голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев опублікував у Telegram-каналі кілька дописів, у яких, закликав громадськість до тиску на суд та відверто критикував  рішення суддів. Суддя Шевченківського районного суду Києва Віталій Циктіч звернувся до Вищої ради правосуддя і Офісу генерального прокурора із заявою про тиск з боку Гетманцева і намагання нардепа впливати на рішення суду і втручатись у його діяльність. Попередню перевірку за його заявою проводитиме голова ВРП Григорій Усик.

Після того Гетманцев опублікував ще один допис, у якому розкритикував рішення колегії суддів Дніпропетровського окружного адмінсуду. Вони визнали, що Нацбанк ухвалив незаконне рішення про позбавлення ліцензії та старт ліквідації банку "Конкорд". Ймовірно таким чином Гетманцев хотів вплинути на суддів, які розглядатимуть апеляційну скаргу НБУ. Суддя Циктіч повідомив УНН, що Офіс Генпрокурора відмовився відкривати кримінальне провадження за його заявою. 

Додамо

Президент Всеукраїнської асоціації суддів у відставці Денис Невʼядомський наголосив, що своїми закликами Гетманцев порушує Кримінальний кодекс України. Нардеп, за його словами, зокрема закликає до втручання в діяльність суду, а також порушує презумпцію невинуватості.

Адвокат Дмитро Касьяненко зазначив, що допис Гетманцева може бути розцінений як тиск на суддю та вплив на його рішення. Юрист Сергій Лисенко вважає, що Гетманцев через соцмережі намагається впливати на суд через громадську думку і перебирає на себе роль судді визначаючи, яке рішення Феміди буди законним у кримінальному провадженні щодо нелегального тютюну.

Лілія Подоляк

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    Місцями дощі і до 34° тепла: прогноз погоди на сьогодні

     • 22652 переглядiв

    Окупанти атакували Дніпропетровщину: жертв немає

     • 24608 переглядiв

    За добу рф втратила в Україні 1220 військових

     • 24534 переглядiв