pislia-dekilkokh-rokiv-restavratsii-u-hrudni-sobor-paryzkoi-bohomateri-vidkryiut-dlia-turystiv

Після декількох років реставрації: у грудні собор Паризької Богоматері відкриють для туристів

 • 15166 переглядiв

Собор Паризької Богоматері в Парижі, який зазнав руйнівної пожежі в 2019 році, наближається до завершення реставрації і планується знову відкрити для відвідувачів 8 грудня 2024 року, якраз до Паризької Олімпіади.

У Парижі триває реставрація собору Паризької Богоматері. Очікується, вже 8 грудня цього року він знову буде доступний для відвідувачів. Про це пише УНН з посиланням на Le Parisien.

Деталі

Зазначається, що будівельники вже повернули на місце апсидний хрест, який упав на самому початку пожежі в Нотр-Дам.

За словами голови організації, відповідальної за ремонт Нотр-Дам, Філіпа Жоста, наступним етапом стане демонтаж риштувань із хорів, щоб туристи під час Олімпіади в Парижі могли спостерігати майже відновлену будівлю собору.

У виданні зазначають, що роботи з реставрації собору наближаються до завершення і його відкриття для публіки вже запланували на 8 грудня 2024 року.

Через 5 років після пожежі Нотр-Дам скидає будівельні риштування: таймлапс відновлення собору20.03.24, 14:42

Доповнення

У квітні 2019 року в соборі, який вважається одним із символів Парижа, сталася сильна пожежа. Чи не єдиний елемент, який таки уникнув вогню - апсидний хрест. 

Як пише Le Parisien, він має дванадцять метрів завширшки та важить близько двох тонн. Хрест, який виготовлений із заліза, прикрашений золотими скульптурами є витвором відомого архітектора Віолле-ле-Дюка. 

Відомо, що під час нищівної пожежі у 2019-му, хрест майже відразу впав додолу, завдяки чому майже не постраждав від вогню.

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що реконструкція собору Паризької Богоматері має бути завершена до кінця 2024 року. 

Володимир Омельченко

Новини Світу

Популярні

Новини по темі

На столичному Печерську затопило дорогу, аварію локалізували

 • 23304 переглядiв

Стан прем'єра Словаччини Фіцо покращується - уряд

 • 14467 переглядiв